Uskoro staklena šetnica iznad Mostara

Mostar Fortica
Facebook

Ljetna turistička sezona bliži se kraju, a sve je manji broj ugostitelja i turističkih radnika koji su zadovoljni ostvarenim. Ipak, ima i onih koje pandemija nije previše pogodila.

Brdsko-biciklističko udruženje iz Mostara napravilo je atrakciju na Fortici iznad Mostara.

Na 510 metara nadmorske visine i 10-ak minuta vožnje automobilom od centra Mostara, doći ćete na Forticu. A na Fortici se nalazi jedan od najdužih zip-linea u Bosni i Hercegovini, dužine 570 metara. U planu je da se u dogledno vrijeme izgradi i još duži. Oko kilometar, tako najavljuju.

A ako baš i niste pretjeran ljubitelj adrenalinskih sportova, onda u ovim prirodnim ljepotama možete uživati i na drugačiji, nešto staloženiji način.

Sav višak prihoda udruge preusmjeravaju na razvoj infrastrukture. Tako svakih nekoliko mjeseci na Fortici možete pronaći novu zanimaciju. Od početka godine uvrstili su i smještajne kapacitete.

Dosadašnji, 50-metarski zip-line za djecu uskoro će biti premješten i produžen na 100 metara.

Napravljeno je i poletište za paraglajding. A uskoro će na ovoj lokaciji zasjati još jedan, unikatan projekt u našoj zemlji – vidikovac, odnosno staklena šetnica.

Zanimljivo je da je ovo jedna od rijetkih turističkih destinacija koja ne bilježi pad prihoda uslijed pandemije. Domaćih gostiju bilo je gotovo jednako kao i prošle godine dok je stranih, očekivano, nešto manje.

Ukoliko niste ljubitelj adrenalinskih sportova ili vam se jednostavno ne da šetati u prirodi, na vrhu Fortice možete uživati u prirodnim, domaćim kulinarskim specijalitetima ili jednostavno za vrelih hercegovačkih dana rashladiti se na nižim temperaturama.