U HNŽ-U NULA ĐACIMA PRVACIMA Livanjskim i širokobriješkim prvašićima besplatni udžbenici, mostarski nižu NULE

Rašid Hadžović
hercegovina.info

Za nekih desetak dana u klupe će sjesti mali Hercegovci. Ovisno o tome odakle dolaze, njima će biti različit tretman. Tako će livanjski i širokobriješki prvašići kao poticaj daljnjem školovanju dobiti besplatne udžbenike, dok će mostarski, premda bi se reklo da su privilegirani dobiti veliku NULU.

Podsjetimo, Vlada Županije Zapadnohercegovačke u školskoj 2020./2021. osigurat će besplatne udžbenike za djecu od prvog do sedmog razreda osnovne škole.
Sredstva za nabavku udžbenika bit će iskorištena iz stavke “Kapitalni izdaci – nabavka udžbenika”, priopćeno je iz županijske vlade.

Iz te Vlade istaknuli su kako je popis udžbenika za osme i devete razrede osnovnoškolskog uzrasta ostao nepromijenjen, a isti se može naći u školama i na vladinim internetskim stranicama. I u Hercegbosanskoj županiji školarci imaju pogodnosti.

“Ministarstvo je donijelo Odluku da odabir udžbenika ostaje od prošle godine kako ne bi došlo do povećanih troškova roditeljima za nabavu udžbenika, znači svi udžbenici ostaju isti od prošle godine.

Ministarstvo je i ove, kao i zadnjih nekoliko godina osiguralo besplatne udžbenike za prvi razred osnovne škole, kao i nabavu za socijalno ugrožene učenike od prvog do četvrtog razreda. Tendencija rada Ministarstva za izradu proračuna za 2021. godinu biti će osiguravanje sredstava za nabavu udžbenika za sve učenike u osnovnim školama na području Hercegbosanske županije”, kazao je za hercegovina.info tamošnji ministar Petar Galić.

Rašid Hadžović

HNŽ Veći poticaj po teletu nego po djetetu

Kako sada stvari stoje u HNŽ-u je trenutačno isplativije baviti se tovom junadi ili krmača, nego rađati djecu. Dječji dodatak u HNŽ-u iznosi 25 maraka, a mogu ga dobiti samo one obitelji koje po…

U Mostaru, tj. resornom ministarstvu nema pak apsolutno nikakve najave da bi prvašići mogli dobiti besplatne udžbenike, uostalom nisu ih dobili ni lani. Resorni ministar je početkom prošle godine podijelio ruksake socijalno ugroženoj djeci, a pritom se i fotografirao s njima za medije, pri čemu nije vidio ništa sporno.

“Ima li besplatnih udžbenika i za koga/koje razrede, odnosno na koji će način ministarstvo konkretno pomoći roditelje/djecu u školskoj 2020/2021” pitali smo jučer, između ostalog, ministra Hadžovića, koji na pitanje nije odgovorio, jer mu se mostarskim medijima ne žuri odgovoriti.

Očekuje se da će to ubrzo odgovoriti na nekom od sarajevskih portala, budući da djeca iz Sarajeva idu u školu u HNŽ – logično!

Za podsjetiti je da će u HNŽ-u sto maraka dobiti jedino čapljinski prvašići, što je odluka aktualnog gradonačelnika Vidića, koji je ovdje povukao i za sebe i za roditelje lijep potez.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.