ŠKOLSTVO U HNŽ-U Roditelji i dalje traže odgovore, ali i sastanak

Škola
Ilustracija / hercegovina.info

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a, dr. sc. Rašid Hadžović, predstavio je u petak „Instrukcije školama za početak nove školske godine“, s ciljem da, kako se navodi, školska godina započne na najsigurniji način u skladu s epidemiološkim mjerama.

Udruga roditelja Naša djeca 2014. izrazila je javni poziv na sastanak s ciljem boljeg i jasnijeg definiranja mjera za početak školske godine 2020./2021:

"Cijeneći napore koje je Ministarstvo poduzelo pri donošenju ovih mjera, mi kao Udruga roditelja koja već više od mjesec dana traži odgovore o preporukama za početak nove školske godine i koja na svom Facebook profilu i Viber grupi svakodnevno evidentira veliki broj pitanja roditelja, kao i njihove nedoumice i brige, smatramo potrebnim istaknuti kako predložene Instrukcije ne nude toliko tražene odgovore, niti doprinose boljem razumijevanju načina na koji svi skupa možemo omogućiti našoj djeci kvalitetno obrazovanje, odnosno socijalni, psihofizički i mentalni razvoj, uvažavajući specijalne okolnosti uzrokovane pandemijom Covid-19.

Ponajprije smatramo kako kao roditelji nismo upoznati s epidemiološkim mjerama predloženim od strane Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, a koje su bile podloga za donošenje spomenutih Instrukcija o organizaciji nastave i ponuđenih modela. Navedeni modeli nisu jasno argumentirani niti razrađeni i iz dostupnih informacija nije jasno po kojem bi kriteriju bilo koji školski aktiv trebao odabrati neki o modela.

Pri tome skrećemo pozornost na važnost uključenosti svih predstavnika roditelja u Vijeću roditelja svake škole, kao i činjenicu da isto tijelo do sada nije imalo odgovarajuću sistemsku mogućnost sudjelovanja u postupku izrade Instrukcija - i/ili svi izabrani predstavnici nisu bili ukjučeni u njegov rad.

Kao roditelji, a time i jedan od kjučnih dionika obrazovnog sustava, smatramo kako možemo uvelike doprinijeti iznalaženju kvalitetnijih rješenja i jačanju međusobnog razumijevanja, na taj način doprinoseći odgovornijem ponašanju društva u cjelini, a time i zaštiti naše djece i nastavnika.

Također, smatramo bitnim istaknuti kako nemamo adekvatne informacije o postupanju u slučajevima bolesti djeteta i nastavnika, sa ili bez simptoma Covida-19, te uvjetima pod kojima bi se eventualno pokrenula online nastava.

S obzirom na sve gore navedeno, te činjenicu kako je i gospodin Slavko Lauš, predstavnik učitelja u HNŽ-u, javno izrazio negodovanje predloženim Instrukcijama i modelima, gostujući u vijestima Newsadria 28. 8. 2020. godine, upućujemo JAVNI POZIV NA SASTANAK SVIH DIONIKA OBRAZOVNOG PROCESA U UVJETIMA PANDEMIJE COVID-19, kako bi u što kraćem roku, a u ozračju međusobnog uvažavanja i odgovornog ponašanja, zajednički osmislili rješenja koja će omogućiti što normalniji, uspješniji i sretniji početak i tok školske godine 2020./2021", stoji u priopćenju Udruge roditelja Naša djeca 2014.