Sirotinjo i Bogu si teška, pučke kuhinje pred zatvaranjem

pučka kuhinja, FERK, Elektroprivreda HZHB, Matan Žarić, Željko Topić,  pomoć siromašnima, siromašni, siromaštvo, ispod granice siromaštva, siromaštvo, BDP

Nefunkcioniranje gradskih vlasti, odnosno neusvajanje proračuna te dvije ustanove financijski je toliko iscrpilo u ovoj godini da više nisu u mogućnosti pribavljati namirnice za spravljanje obroka.

Sve manje donatora

- Javna kuhinja Mostar iz gradskoga je proračuna dobivala oko 60 posto potrebnih sredstava za normalan rad, a ostatak smo osiguravali iz donacija. Sada ponovno nema novca iz proračuna i sve bismo trebali prikupiti od donatora, a njih je u ovom kriznom vremenu sve manje - kazao je Alen Kajtaz, tajnik Crvenoga križa Mostar.

Javna kuhinja Mostar svakodnevno pripremi više od 300 obroka za najugroženije građane i sredstva su im neophodna za kupnju namirnica, plaćanje režije i isplate plaća zaposlenicima.

- Zbog nedostatka sredstava sve opcije su za nas otvorene. Prva bi bila smanjivanje broja korisnika, ali ne znamo kome ukinuti taj jedini dnevni obrok kad su svi oni na socijalnom rubu, druga je smanjivanje količine porcije, a krajnja opcija je zatvaranje kuhinje - istaknuo je Kajtaz, naglašavajući kako vjeruje da tu mjeru ipak neće biti prinuđeni poduzeti.

Stanje je isto i u pučkoj kuhinji Mostar, koja priprema oko 200 obroka dnevno.

 - Funkcioniramo isključivo zahvaljujući humanitarnim organizacijama i pojedinim javnim ustanovama koje nam daju donacije - rekao je Franjo Slišković, direktor pučke kuhinje.

U vremenu rasta cijena i povećanja broja nezaposlenih, besparica se uvlači u sve domove. Sve je veći broj potrebitih, posebice onih treće životne dobi, kojima bi puno značio tanjur toplog jela iz javne kuhinje. I upravo kad bi te kuhinje trebale priskočiti u pomoć za puki opstanak i preživljavanje, i one su dovedene pred samo gašenje.

slobodna dalmacija