RODITELJI SE UDRUŽUJU Ne žele "novo normalno", najavljuju izlazak na ulice

Škola
hercegovina.info

Roditelji su se putem Facebooka okupili oko neformalne grupe "Zahtijevamo normalno školovanje našoj djeci!".

Zajedničkim snagama sa Udrugom roditelja Naša djeca 2014. iz Mostara i Inicijative roditelja iz Ljubuškog žele vratiti normalno školovanje svoje djece ne želeći prihvatiti "novo normalno".

"Predstavnici Udruge iz Mostara kao i Inicijative roditelja iz Ljubuškog su se uredno odazvali i zahvaljujemo im ovom prilikom na tome. Cilj nam je okrupniti napore i efektivnije se suprotstaviti nelogičnim i restriktivnim mjerama koje se trenutno provode isključivo i jedino u školama (osnovnim i srednjim). Svjesni smo da izolirani i pojedinačni otpor neće uroditi plodom i da nam je svima jedina šansa koordinirano i zajedničko istupanje. Na tom sastanku usuglasili smo nekoliko bitnih smjernica i aktivnosti.

Predstavnici udruge Naša djeca su nas obavijestili kako će imati sastanak sa ministrom na temu. Složili smo se da ćemo pričekati rezultate tog sastanka (u trenutku pisanja ovog teksta svi već znamo da ministar Hadžović nije ni došao na sastanak tako da od tog nema ništa). Nakon toga smo u neprestanoj komunikaciji sa kolegama iz Mostara i Ljubuškog te se koordiniraju daljnje aktivnosti", navode u priopćenju.

Ističu kako se ravnatelji boje popuštanja mjera jer ne žele preuzeti odgovornost u slučaju da se jedno dijete razboli, a da oni pri tome nisu poštivali smjernice Ministarstva:

"U komunikaciji sa nastavnim osobljem i ravnateljima raznih škola sa područja HNŽ-a/ZHŽ-a, primijetili smo da je jedan od glavnih problema u cijeloj priči taj što se ravnatelji boje sankcija u slučaju da jedno dijete oboli, a da se oni istovremeno nisu držali svih preporuka Ministarstva. Zbog toga, svim roditeljima planiramo ponuditi dokument u kojem stoji da oni preuzimaju odgovornost za pojavu simptoma bilo koje bolesti ili infekcije, kao i mogućnost prijenosa istih.

Na ovaj način rasteretit ćemo ravnatelje tog straha (i odgovornosti), a kao rezultat tražit ćemo da svako dijete čiji roditelj to potpiše može ići u školu na način na koji je to bilo i ranije, ukoliko to želi (bez maske, bez svakodnevnog mjerenja temperature, da može ići na veliki odmor itd.).

Također, to sve skupa podrazumijeva da je i online nastava kao takva nepotrebna – i neprihvatljiva. Naglašavamo da smatramo da nošenje maske treba biti izbor, a ne obveza.

Dakle, krajnji rezultat bi trebao biti povratak na normalno, kao što je to bilo i prijašnjih godina. Nažalost, neki kao da se počinju navikavati na "novo normalno" kako ga oni zovu. Roditelji, ovdje okupljeni, ne žele "novo normalno", ne žele ekranizaciju umjesto socijalizacije i to je za sve nas crvena linija ispod koje nećemo ići", navode iz ove inicijative.

Za kraj najavljuju mirnu prosvjednu šetnju koja će se održati u ponedjeljak od 18 sati na Španjolskom trgu u Mostaru.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.