REVIZIJA U SKUPŠTINI HNŽ Zastupnici dobivali paušal za nerad, isplaćeno više od 168 tisuća maraka

Skupština HNŽ revizija
hercegovina.info

Zastupnici u Skupštini HNŽ-a devet mjeseci su primali po 700 maraka, premda u tom razdoblju uopće nisu radili, te su tako oštetili proračun u iznosu od 168.700 maraka.

Navodi se to u Financijskom revizorskom izvješću Skupštine za 2019.

"Konstituirajuća Skupština HNŽ-a održana je 23.11.2018. godine, a izbor predsjedavajućeg Skupštine i članova radnih tijela izvršen je tek 15.10.2019. godine. Pošto se u ovom razdoblju nisu održavale sjednice Skupštine, kao ni sjednice radnih tijela, ne možemo potvrditi da su izabrani dužnosnici, odnosno zastupnici, u potpunosti obavljali dužnosti utvrđene Poslovnikom Skupštine", stoji u izvješću objavljenom prije dvadesetak dana.

"Međutim, neovisno o tome, zastupnici su redovno primali paušale u mjesečnom iznosu od 700 KM, i po tom osnovu za devet mjeseci 2019. godine ukupno im je isplaćeno 168.700 KM", stoji u Financijskom izvješću Skupštine HNŽ-a za 2019. godinu sastavljenom od strane Ureda za reviziju institiucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koji potpisuju zamjenik generalnog revizora Dragan Kolobarić te generalni revizor Dževad Nekić.

"Nakon imenovanja predsjedavajućeg i članova radnih tijela, do kraja godine održane su četiri redovne i tri izvanredne Skupštine", navodi se u revizorskom izvješću čiji potpisnici smatraju  kako nije bilo primjereno zastupnicima isplaćivati paušale u razdoblju u kojem nisu obavljali svoju zastupničku dužnost.

Osim što isplaćivanje paušala smatraju neprimjerenim, u izvješću se navodi kako Skupština HNŽ-a nije napravila ni analizu iskaza, odnosno njezin tekstualni dio. Zbog toga Skupština nije obrazložila izvršenje proračuna, a posebno odstupanja ostvarenih od planiranih rashoda i troškova.

Također, kako se navodi u izvješću, Skupština nije napravila ni dostavila  prijedloge godišnjih, kvartalnih i mjesečnih operativnih planova što također nije u skladu sa zakonom.

Skupština nije uspostavila sustav interne kontrole kako nalažu odredbe Zakona o financijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru FBiH.

Skupština HNŽ-a je 27. svibnja 2020. godine dostavila komentar na nacrt izvješća u kojem se ne slažu s mišljenjima koja se odnose na stalna novčana primanja (paušal) na ime materijalnih troškova kao ni razloge nesačinjavanja analize iskaza i periodičnih financijskih izvještaja.

"Komentar nismo mogli prihvatiti jer nisu data adekvatna obrazloženja niti je priložena relevantna dokumentacija koja bi utjecala na izmjene nalaza u izvještaju", navodi rukovoditelj Odjela za reviziju Sead Ćorbo i njegov tim za reviziju. Inače, u 2019. godini je za plaće izdvojeno nešto više od milijun maraka.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.