RADIKALNE MJERE Zdravstveni djelatnici najavili generalni štrajk

Zdravstveni djelatnici Medicinsko osoblje
hercegovina.info

Sindikat zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, danas je izdao priopćenje za medije, u kojem najoštrije osuđuje postupke Vlade HNŽ te ministra zdravstva Gorana Opsenice i ističu kako Vlada i resorni Ministar, kod zdravstvenih djelatnika provociraju poduzimanje zakonom (propisanih) dopuštenih radikalnih mjera kako bi zaštitili svoja radnička prava.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Obavještavamo javnost da najoštrije osuđujemo dosadašnje postupke Vlade HNŽ i resornog ministra Zdravstva prema zdravstvenim radnicima u HNŽ-u koji ni do danas nisu učinili apsolutno ništa da otpočnu pregovori s ovim Sindikatom oko donošenja novog kolektivnog ugovora za radnike u zdravstvu,a  čime direktno krše važeće zakonske propise, posebice Zakon o radu koji su, inače, posebno oni dužni poštovati I provoditi.

Licemjerne izjave, pravdanja, obećanja i navodna briga za zdravstvene radnike koje su u svojim izjavama I priopćenjima za medije do sada plasirali, ukazuju da se Vlada i resorni Ministar služe najobičnijim plasiranjem neistina samo kako bi i dalje odugovlačili početak pregovora oko novog kolektivnog ugovora.

Aktom inspekcije rada Ministarstva rada i socijalne skrbi HNŽ-a  broj:06-03-30-1613/20 od 21.08.2020. godine obaviješteni  smo da: “ukoliko Vlada ne otpočne pregovore sa Sindikatom u roku od 45 dana, odnosno najkasnije do 14.09.2020. godine, inspektor rada će rješenjem naložiti formiranje mirovnog vijeća za rješavanje kolektivnog radnog spora”. Obzirom da je Vlada ponovo “probila” rok za početak pregovora i slijedom navedenog akta Inspekcije rada od 21.08.2020. godine obratili smo se danas narečenoj Inspekciji sa zahtjevom za nastavak inspekcijskog nadzora kako bi se naložilo Vladi formiranje mirovnog vijeća.  

Ovakvim postupcima Vlada HNŽ-a i resorni Ministar provociraju poduzimanje zakonom (propisanih) dopuštenih radikalnih mjera oko zaštite naših radničkih prava, a koja se nećemo libiti poduzeti", stoji u priopćenju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.