FOTO  Prva online obrana diplomskog rada na mostarskom Sveučilištu

Ena Miloš - obrana diplomskog rada
hercegovina.info

Na Sveučilištu u Mostaru organizirana je prva online obrana diplomskog rada na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

Kandidatkinja Ena Miloš uspješno je obranila diplomski rad ‘Uloga marketinga u razvoju turističke destinacije’ pred povjerenstvom prof. dr. sc. Sanja Bijakšić – mentor, doc. dr. sc. Tomislav Volarić – član i doc. dr. sc. Danijela Madžar – član te stekla zvanje magistar geografije, smjer Održivi razvoj turizma.

Iako smo učionicu zamijenili vlastitim domovima, ova obrana se nije puno razlikovala od svake druge. Imala sam priliku obraniti svoj rad na konferencijskom pozivu sa mentoricom i članovima povjerenstva, a sve iz svoje sobe. Moram priznati da je iskustvo bilo zanimljivo, naravno bilo je par problemčića sa konekcijom i slično, ali smo sve vrlo lako riješili, nasmijali se, te je obrana protekla glatko.

Moja je bila želja da diplomski rad branim unatoč čitavoj situaciji izazvanoj COVID 19 pandemijom, ali inicijator svega je bila moja mentorica, prof. dr. sc. Sanja Bijakšić, zajedno sa članovima povjerenstva doc. dr. sc. Tomislavom Volarićem i doc. dr. sc. Danijelom Madžar, kojima i ovim putem zahvaljujem na izvrsnoj organizaciji i susretljivosti. Jako je važno da postoji želja i motivacija sa obje strane, studenta i profesora, kao i čitavog Sveučilišta kako bi se i u ovakvim specifičnim situacijama pronašao način za sve. Kako kažu, gdje ima želje, ima i načina”, kazala je za hercegovina.info Ena Miloš.

Mentorica Sanja Bijakšić navodi kako su odlukom Znanstveno-nastavnog vijeća FPMOZ-a stvoreni uvjeti online obrane diplomskog rada, kao i sve druge nastavne aktivnosti. Upravo zahvaljujući tome kao i djelatnicima referade koji su obavili svu potrebnu proceduru obrana se mogla organizirati.

“Sam tijek online obrane diplomskog rada nije se razlikovao od one uobičajene. Procedura je bila identična, otvaranje obrane, izlaganje kandidatkinje, odgovaranje na pitanja povjerenstva. Nakon odgovorenih pitanja čak se i kandidatkinja povukla u drugu prostoriju da bi članovi povjerenstva mogli iznijeti komentare te dati konačnu ocjenu.

Eventualna razlika bila je u tome što smo se nas četvero nalazili na četiri odvojene lokacije, te se obrana audio i vizualno snimala”, istaknula je Sanja Bijakšić.

Diplomski rad Ene Miloš bazirao se na proučavanju turističke destinacije kao sustava i važnosti primjene marketinga prilikom poslovanja i upravljanja turističkom destinacijom.

Bez dobre komunikacije sa tržištem, kvalitetnog marketinga i promocije niti jedna turistička destinacija u današnjim dinamičnim uvjetima na tržištu ne bi mogla ostvariti bilo kakve značajne rezultate. No, najvažniji dio rada jeste izučavanje Hercegovačko-neretvanske županije kao turističke destinacije koja ima ogromne potencijale i resurse, te načina na koje iste predstavlja tržištu, i na koje to može raditi u budućnosti kako bi se ostvarili puno bolji rezultati”, poručila je Ena Miloš.

Diploma mostarskog Sveučilišta za našu sugovornicu predstavlja krunu dosadašnjeg akademskog postignuća, kao i odličnu podlogu za sve što slijedi.

Smatram da će mi diploma sa Sveučilišta uvelike pomoći u ostvarivanju zacrtanih ciljeva, no, nije bitna samo diploma. Tijekom godina studiranja na Sveučilištu stekla sam ono najvažnije, a to su iskustvo, prijateljstva I poznanstva, te prilike za pokazivanje I usavršavanje vlastitih vještina, a sve to za mene već odavno otvara mnoga vrata i pruža nove prilike. Na nama studentima je hoćemo li i na koji način iskoristiti sve što nam se pruža”, naglasila je Ena Miloš u razgovoru za hercegovina.info.

Na Sveučilištu prof. dr. sc. Sanja Bijakšić obnaša dužnost prorektorice za međunarodnu suradnju, a u razgovoru za hercegovina.info ističe kako je Sveučilišni IT centar SUMIT na čelu sa voditeljem doc.dr.sc. Tomislavom Volarićem već prije godinu i pol dana pokrenuo je digitalnu platformu SUMARUM koja je trebala omogućiti nastavnicima, studentima i ustanovama na Sveučilištu izvođenje kolegija uz primjenu tehnologija e-učenja.

“Upravo zahvaljujući njima i njihovom zalaganju, danas se cjelokupan nastavni proces može online odvijati, a svi studenti dobili su službene e-mail adrese preko aplikacije MojAAI kojoj se može pristupiti preko digitalnog identiteta studenta. Najvažnije je da u ovom periodu svi pokušavamo uraditi svoj dio posla na najbolji mogući način i da naši studenti niti u jednom momentu ne osjete nedostatak “fizičkog distanciranja”.

Nastavnici nastoje omogućiti studentima dostupnost literature, prezentacije, komuniciraju s njima na različite načine. Kroz kontakte sa studentima čula sam najčešće pozitivne reakcije. Neki se i našale pa kažu da sada mogu ponijeti na nastavu i kavu. Sigurna sam da kod studenata ima i nezadovoljstva izvođenjem pojedinih kolegija, ali to su, nadam se, pojedini slučajevi”, komentira Sanja Bijakšić.

Prema riječima profesorice Bijakšić pandemija izazvana koronavirusom pokazala nam je da čitav svijet može “pasti na koljena” i to veoma brzo. U takvoj situaciji, prva ljudska iskonska reakcija je kako ostati živ i zdrav. Međutim, nakon toga, dolaze drugi problemi.

“Upravo u načinu reagiranja na krizne situacije možemo vidjeti koliko je jedno poduzeće, institucija ili jedan menadžment spreman odgovoriti na izazove. Osim omogućavanja funkcioniranja nastavnog procesa kao i svih drugih aktivnosti koje jedna visokoškolska institucija obavlja, Sveučilište uspješno odgovara trenutnim izazovima. Osim obrana radova, na fakultetima se odvijaju i druge aktivnosti. Redovito se održavaju znanstveno-nastavna vijeća, sastanci na svim razinama. Održana je online radionica na jednom od naših međunarodnih projekata, organizira se prva online klauzura o digitalnoj transformaciji.

Sve navedeno govori nam u prilog da Sveučilište pa time i on line nastava može funkcionirati. Posebno učinkovita bila bi u kombinaciji sa dijelom organizirane nastave u učionici, tzv “hibrid” predavanja. Takav oblik nastave možemo organizirati na sva tri ciklusa. Polaznici bez obzira na zemljopisnu lokaciju mogu se priključiti, ali isto tako mogu se angažirati i nastavnici. Mislim da je to naša budućnost. Što prije toga postanemo svjesni, bit ćemo u većoj prednosti”, rekla je prof. dr. Sanja Bijakšić u razgovoru za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.