ODBIJENI ZAHTJEVI Sindikati opet poslali inspekciju ministru Opsenici

Opsenica sindikati
hercegovina.info

Trzavice na relaciji Nezavisnih sindikata zaposlenika SKB Mostar s jedne strane i Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a te Vlade HNŽ-a s druge strane se ne stišavaju.

Podsjetimo, Vlada HNŽ-a u potpunosti je ignorirala zahtjeve Sindikata za pregovore oko donošenja novog Kolektivnog ugovora za radnike u zdravstvu HNŽ-a. Isto je u petak učinilo i Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a koje je odbilo formiranje mirovnog vijeća s Vladom HNŽ-a.

Zbog navedenog, nezavisni sindikat zaposlenika SKB Mostar od inspektora iz oblasti radnih odnosa traži izvršenje inspekcijskog nadzora u navedenom ministarstvu.

„Nakon utvrđenih činjenica istom naložite da odmah postupi u skladu s odredbama Zakona o radu i po našem Zahtjevu formira mirovno vijeće za mirno rješavanje kolektivnog spora nastalog s Vladom HNŽ-a, oko donošenja novog kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u zdravstvu HNŽ-a“.

U odgovoru ministarstva je, između ostalog, stajalo kako nema potrebe za formiranjem mirovnog vijeća. Sindikati smatraju kako je neprihvatljivo da Vlada HNŽ-a u roku od 45 dana nije odgovorila na njihovu inicijativu niti je poduzela bilo kakve rauzmne napore da se zaključi granski kolektivni ugovor, iako joj je to zakonska obveza.

„Neprihvaljtivo je obrazloženje da se postupci Vlade HNŽ-a pravdaju godišnjim odmorima i povezivanje s epidemijom koronavirusa. Smatramo da je Vlada imala dovoljno vremena za odgovor“, navode Sindikati.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.