FOTO  MOSTAR Mladi na zidu pružili Amerikancima podršku protiv korupcije

Borba protiv korupcije
Hercegovina.info

U petak navečer mnogi prolaznici su mogli vidjeti američku zastavu kojom je bio 'obojan' Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača, međutim malo se znalo koji je bio povod.

Kako je navedeno iz Kosače, mladi aktivisti Mostara u borbi protiv korupcije su izrazili podršku i slaganje sa objavom državnog tajnika SAD-a Mike Pompea na Twitteru.

On je prije dva dana na spomenutoj mreži napisao kako je bivši federalni zastupnik i bivši generalni tajnik SDA Amir Zukić proglašen nepoželjnim u SAD-u. On je naveo da je to uradio zbog koruptivnih radnji koje mu se stavljaju na teret i potkopavanja vladavine zakona.

State Department je također objavio službeno priopćenje u kojem se navodi kako je Zukić proglašen nepoželjnim u SAD. Navodi se da je odluka utemeljena u odjeljku 7031 (c) Zakona o odobravanju sredstava za državne, strane operacije i povezane programe iz 2020. godine (Div. G, P.L. 116-94).

"Na osnovu odeljka 7031 (c) nakon što državni tajnik imenuje službenike stranih vlada za izravno ili neizravno učešće u značajnoj korupciji, ti pojedinci i članovi njihove uže obitelji nisu podobni za ulazak u Sjedinjene Države", navodi se u odluci.

"Ova oznaka potvrđuje američku posvećenost borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini. Sjedinjene Države i dalje stoje sa narodom Bosne i Hercegovine u njihovoj borbi protiv korupcije. Odjeljenje će nastaviti koristiti ove vlasti za promociju odgovornosti za korumpirane aktere u ovoj regiji i širom svijeta", poručuje se iz State Departmenta.

Protiv Amira Zukića i još nekoliko osoba trenutno se u Općinskom sudu u Sarajevo vodi proces po optužnici za protuzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim poduzećima. Optužnica, pored Zukića tereti i Asima Sarajlića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku, Ramiza Karavdića i Eseda Džananovića.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.