Inzko ne namjerava ukinuti Statut koji je hrvate Mostara doveo u neravnopravan položaj

Mi smo od Inzka očekivali da poništi Statut koji je proizveo izborni cirkus u Mostaru, po kome je Mostar specifikum, te da uspostavi njegovo funkcioniranje na istim načelima izbornog prava kao i svim ostalim gradovima u BiH i da ga uravnoteži s ostalim gradovima u BiH", izjavio je Zrno.


On je dodao da od Ustavnog suda BiH još nije dobio odgovor na zahtjev hrvatskih delegata u Domu naroda BiH da preispita Statut Mostara.


"Još nismo dobili nikakav odgovor, iako se radi o gorućem pitanju. Očekivali smo da to bude gotovo za tjedan jer je toliko očigledno da je međunarodna zajednica nametnula taj Statut suprotno interesima Hrvata u Mostaru", kazao je Zrno. Prema njegovim riječima, Mostar je jedini grad u BiH koji funkcionira mimo Izbornog zakona BiH, a ujedno je jedini veći grad u BiH u kome su Hrvati većina i za koji je donesen takav statut.


"Ako se na taj način žele štititi ljudska, građanska i nacionalna prava, mi nismo protiv toga, ali onda bi takav statut zasluživalo i Sarajevo, Zenica ili Tuzla. A s Mostarom je to učinjeno samo zato jer su tamo Hrvati većina"
, ustvrdio je Zrno. On je još dodao da su Mostaru su potrebni izbori po pravilima po kojima se vrše u cijeloj BiH.



Govoreći o nedavnoj posjeti predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića Sarajevu i njegovom zalaganju da Hrvati ne dobiju entitet u BiH, Zrno je rekao da Mesić, kada je riječ o Hrvatima u BiH, "nije baš na tom razini i visini da bi na taj način o njima poveo računa". "Mesić ima svoju bazu u Sarajevu. Gost je grada Sarajeva, a ne tamo gdje bi to trebao biti i gdje je trebao bar jednom do sada da doći", naglasio je Zrno.