Inzko: Dat ću vam još desetak dana

incko, incko, Valentin Inzko, izbori, Valentin Inzko, Valentin Inzko, OHR, Valentin Inzko, Valentin Inzko, predsjedništvo bih, Valentin Inzko, sip, sunspenzija, Valentin Inzko, Valentin Inzko, laž, visoki predstavnik, platformaši, Valentin Inzko, srednja bosna, Valentin Inzko, Vijeće ministara, Valentin Inzko, Vjekoslav Bevanda, Valentin Inzko, hotel, Čitluk, izvješće, Valentin Inzko, Miroslav Lajčak, Valentin Inzko, Hillary Clinton, OHR, Valentin Inzko, Valentin Inzko, Inicijativu za referendum, Referendum RS, raspisivanje referenduma, Milorad Dodik političar iz RS-a, Valentin Inzko, referendum, Referendum RS, Valentin Inzko, HDZ BiH, Valentin Inzko, BIH

- Sazrijeva vrijeme i pritisak kod političara da nađu neko rješenje. Ja kao visoki predstavnik međunarodne zajednice i europski predstavnik bi zaista želio da se to rješenje nađe ovdje u Mostaru, a ne negdje u Sarajevu, recimo u mom uredu. Možda ću dati političarima još neko dodatno vrijeme, ali poslije 5. listopada taj pritisak će biti možda i malo veći, jer kad ulazimo u drugu godinu, to su zaista signali koji nisu dobri - izjavio je Valentin Inzko nakon završetka razgovora.

Naglasio je i to kako treba sve dobro promisliti i naći rješenje koje će valjati za duže vrijeme, dodajući kako u prvom planu nisu tehničke promjene Statuta, a o čemu se proteklih dana spekuliralo, naročito o tajnom glasovanju prigodom izbora gradonačelnika. Na pitanje namjerava li poduzeti konkretnije mjere ako se u idućih nekoliko dana domaći političari ne dogovore, Inzko je kazao da mu to pitanje postave sredinom idućeg mjeseca.

Time je dao do znanja kako će se domaćim političarima ostaviti još desetak dana da postignu sami politički dogovor, a da će, ako do njega ne dođe, on poduzeti konkretne korake i mjere. Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović bio je konkretan u vezi s tim što njegova stranka želi da visoki predstavnik učini.

- Ne vidim ni jednog razloga zašto bi Mostar bio grad slučaj, odnosno zašto izborni zakon BiH ne bi vrijedio za Mostar i to je ono što sam ja tražio da Ured OHR-a uistinu uradi - rekao je Čović, te dodao kako će on ovih dana opet razgovarati s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem i predstavnicima te stranke.

- Nadam se da možemo ponovno doći jako blizu, jer smo nekad bili završili pregovore oko Mostara - kazao je Čović.

Zamjenik predsjednika HDZ-a 1990. Martin Raguž rekao je da je s Inzkom razgovarao o tome kako doći do rješenja koja će Mostar učiniti jednim od najljepših gradova na jugoistoku Europe, a ne gradom slučajem.

Ocijenio je kako je situacija osjetljiva, kompleksna, pozicije različite, ali da ostaje vidjeti u kojoj su mjeri Vijeće za provedbu mira (PIC) i međunarodna zajednica uopće sada fokusirani da preuzmu odgovornost za deblokadu Mostara.

Kasno za dogovor

- Očekujem zaista da će se povući potezi na dobrobit svih građana Mostara. Moj dojam je da gospodin Inzko, kao visoki predstavnik, zaista izravno i najozbiljnije želi pomoći Mostaru - iznio je Raguž nakon sastanka s Inzkom.

Predsjednik GO SDA Zijad Hadžiomerović kazao je kako je visoki predstavnik nagovijestio neka rješenja koja će pojednostaviti procedure i on očekuje da se 4. listopada izabere gradonačelnik, s tim da je on dužan pojednostaviti procedure.

Smatra kako će rješenje ići u pravcu tehničkog pojednostavljenja izbora gradonačelnika, misleći pri tome na redefiniranje pojma proste većine, te tajno glasovanje. Hadžiomerović je izjavio kako smatra da je za dogovore kasno, jer je prošlo godinu dana od lokalnih izbora, odnosno da više nema vremena za dogovore.

slobodna dalmacija