HNŽ Veći poticaj po teletu nego po djetetu

POljoprivreda poticaji HNž
Ilustracija hercegovina.info

Kako sada stvari stoje u HNŽ-u je trenutačno isplativije baviti se tovom junadi ili krmača, nego rađati djecu.

Dječji dodatak u HNŽ-u iznosi 25 maraka, a mogu ga dobiti samo one obitelji koje po članu obitelji imaju ispod 133 marke. U praksi to znači da ako četveročlana obitelj preko računa ima 600 maraka, nema pravo na dječji dodatak, dok obitelj koja ima tri rasplodne krmače može dobiti 150 maraka, ili ako tovi junad 90 maraka po junici.

Za program poticaja poljoprivrede, Vlada HNŽ-a je izdvojila ukupno dva milijuna maraka. S ciljem povećanja obujma poljoprivredne proizvodnje i ublažavanja posljedica izazvanih pojavom koronavirusa, uzgajivači mogu dobiti potporu do 90 maraka po rasplodnoj junici, ukoliko u vlastitom uzgoju ima minimalno dvije junice starosti od 14 do 26 mjeseci.

Nadalje, ukoliko u vlastitom uzgoju posjeduje minimalno deset krava, može očekivati novčanu potporu do 90 maraka po kravi. Do 12 maraka možete očekivati za tovnu svinju, a čak do 45 maraka po rasplodnoj krmači, ukoliko u vlastitom uzgoju imate minimalno tri rasplodne krmače starije od jedne godine.

Ukoliko uzgajivači imaju probleme u poslovanju, prouzrokovanih pandemijom koronavirusa, i tu će Vlada HNŽ uskočiti. Do 9 maraka osigurali su po neprodanom janjetu/jaretu, do 100 maraka po neprodanom teletu, do 11 maraka po neprodanom prasetu. Jedna osoba može dobiti maksimalni iznos do 10 tisuća maraka. Ovaj akt potpisan je krajem srpnja od premijera Vlade HNŽ-a, Nevenka Hercega.

Upravo u ovoj županiji, koja je izdvojila značajna sredstva za poljoprivredu, majke su godinama među najzapostavljenijom kategorijom.

Situacija bi se ubrzo trebala promijeniti, jer je na federalnoj razini u proceduri Zakon o zaštiti obitelji s djecom, kojima bi prava majki trebala biti ujednačena. Dok njegova primjena ne počne, mnogo je bolje biti majka u Širokom Brijegu nego u Mostaru.

Podsjetimo da su i za jednokratnu pomoć, koju majka dobije samo jednom po rođenju djeteta, važila ista pravila kao i za dječiji dodatak, pa su to promijenili, te je ponovno mogu dobiti svi, a pomoć primaju i nezaposlene majke. Dok se ova oblast ne uredi po županijama ostaje dvojako, a u našoj se svodi na to da je veći poticaj po junetu nego po djetetu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.