FOTO  DOŠLI NA PROSVJED, PA SE POSVAĐALI Obrtnici traže Bešlićevu ostavku, a Vladu HNŽ da konačno uplati obećane plaće

Obrtnici
hercegovina.info

Nakon prosvjeda ugostitelja u Starom gradu, a zbog odluka o ulasku stranaca u BiH, mostarski obrtnici danas su izašli i pred gradsku Vijećnicu. Traže pomoć Gradske uprave Mostara ili ostavku gradonačelnika.

“Želimo obavijestiti javnost da realni sektor trpi velike gubitke, posebno turistička zona Starog grada i svi poslovi vezani za turizam. Tražimo od Gradske uprave dvije točke. Oslobađanje od najamnina i zauzimanja javnih površina i oslobađanje od plaćanja komunalnih naknada do Nove Godine. Bili smo na sastanku sa šeficom odjela za gospodarstvo Grada Mostara i oni nemaju sluha za nas. Gradonačelnik se nije udostojio ni komentirati ovaj problem. Zato tražimo neopozivu ostavku gradnonačelnika, ako u hitnom postupku ne udovolji našim zahtjevima, koji nisu veliki, i sadržani su u dvije točke”, kazao je Elvis Redžić, predsjednik Udruženja obrtnika Grada Mostara.

Istaknuo je da svi oni koji su u realnom sektoru postaju građani drugog reda, dok javni sektor nije pogođen ovim stanjem ni jednu jedinu marku, a realni sektor je desetkovan.

“Od danas počinjemo odjavljivati radnje i ranije jer nismo u stanju ovo iznijeti sami. Pozivamo Vladu HNŽ da uplati obećane plaće i da nastavi do Nove Godine, a tako isto i Vladu Federacije za doprinose”, dodao je Redžić.

Dodao je da sredstva obećana “najboljim korona zakonom” još nisu uplaćena, i tko zna hoće li biti.

Uz gradsku i županijsku vlast kazao je da ništa ne radi ni Turistička zajednica HNŽ-a.
Nakon Redžića, koji se predstavio kao predsjednik Udruženja obrtnika Grada Mostara, izjavu je medijima dao Aner Kruškonja, predsjednik Obrtničke komore HNŽ, koji je kazao da Redžić nema pravo predstavljati obrtnike.

“Udruženje obrtnika faktički ne postoji, ono samo formalno-pravno nosi naslov udruženja obrtnika greškom ministarstva pravosuđa. Oni nisu registrirani po Zakonu o obrtu, a mi smo ti kao nadležno tijelo, i jedino mi imamo suglasnost za to. Sve ovo što oni pišu, mi smo te zahtjeve predali u ožujku Gradu Mostaru, Islamskoj zajednici i Federaciji. Svi su ti zahtjevi ispoštovani i ugrađeni u korona zakon. Islamska zajednica nam se obratila odgovorom da će sa svakim korisnikom njihova prostora posebno rješavati najamninu, Grad Mostar je otpisao najamninu, s tim što smo mi u srpnju ponovili iste te zahtjeve u odjel kod gospođe Ivane Marić i ona je rekla da će I to najvjerovatnije biti u redu, do Nove godine da se oprosti najamnina i zakup javne površine”, kazao je Kruškonja.

Potom je Redžić uskočio da upita što je od toga što je obećano Kruškonji u praksi i realizirano. Kruškonja mu je odgovorio da računi za najmnine mogu biti ispostavljeni, ali će biti oprošteni i nije točno da Grad ništa nije dao.

Potom je Redžić upitao Kruškonju što je do sada uradio za obrtnike. "Pet godina si predsjednik, što si do sada uradio za obrtnike. Sad si se uvalio kad sam ja digao ljude. Reci šta si uradio", upitao je Redžić kazavši mu na koncu i da "briše s njegove konferencije za tisak", dok mu je ovaj odgovorio da "ode, ali da se lažno predstavlja i dobiti će tužbu".

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.