CESTE FEDERACIJE NAJAVILE Hercegovački gradovi dobivaju obilaznice, a cesta Stolac-Neum do kraja iduće godine

Stolac Neum cesta
hercegovina.info

Premda je jasna važnost sigurnih i dobrih cesta unutar svake zemlje, ona je osobito u prvi plan došla nakon dolaska pandemije.

Zbog loših cesta putnici iz Hercegovine sa Neumom i jugom Hrvatske su se povezivali preko RH, no kada su susjedi odlučili zatvoriti granice za državljane BiH, pa jedno vrijeme i one s putovnicom, kao jedina opcija ostale su nam stare i vijugave ceste preko Stoca i Čapljine do Neuma.

Upravo te strare i vijugave, svega par metara široke ceste zamijeniti će nove i moderne.

Već krajem iduće godine možemo očekivati brzu, sigurnu i modernu magistralnu cestu Stolac-Neum, koja će prepoloviti putovanje k moru, povezati Stolac i Neum, ali i oživjeti stolački kraj.

Kako su za hercegovina.info potvrdili iz Cesta Federacije radovi na izgradnji magistrane ceste  M-17.3  Neum – Stolac izvode se u skladu sa planiranom dinamikom.

“Kompletna dionica u dužini 36,5 km podjeljena je na sedam (7) lotova. Radovi na dionici Stari Neum – Broćanac u dužini 12 km su završeni (Lot 1 i Lot 2).  Trenutno se izvode radovi na dionici Broćanac – Prapratnica (Lot 3) i biće završeni do svibnja iduće godine. Radovi na Lot 4, trasa dužine 2,7 km i tunel Žaba (L=975 m) biti će okončani u listopadu 2020. Radovi na poddionici Stolovi – Drenovac (Lot 7), dužine 8,9 km, trebaju biti okončani u travnju 2021. Za preostale dionice Lot 5 (L=5,0 km) i Lot 6 (L=4,95 km) potpisan je ugovor sa izvođačem i službeni početak radova je 01.09.2020. Očekivani završetak radova na kompletnoj cesti od Neuma do Drenovca je kraj 2021. Godine”, potvrdila je za hercegovina.info Amela Vlajčić, visa stručna suradnica JP Ceste Federacije.

Iz JP Ceste Federacije najavili su i nove projekte, odnosno zaobilaznice za hercegovačke gradove.

“Kada je riječ o kapitalnim projektima koji će se izvoditi u Hercegovini u narednom razdoblju, istaknuli bismo  sljedeće projekte - nastavak izgradnje Južne obilaznice Mostara, obilaznicu Stoca, rekonstrukciju tunela Crnaja, na dionici Konjic – Jablanica, rekonstrukciju tunela Jasen, na dinici Jablanica – Prozor, rekonstrukciju ceste Posušje – Grude – Široki Brijeg, izgradnju obilaznice Gruda, izgradnju dijela obilaznice Ljubuškog, te rekonstrukciju crne točke ne sjevernom ulazu u Mostar”, zaključila je u svom odgovoru za hercegovina.info Vlajčić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.