"BOLJI ŽIVOTNI STANDARD" Testiranje na koronavirus skuplje u Mostaru nego u Sloveniji

Koronavirus cjepivo
Ilustracija / hercegovina.info

U više slovenskih gradova moguće je obaviti testiranje na koronavirus PCR metodom uz naplatu, a cijene se kreću oko stotinu eura, javljaju slovenski mediji.

Od četvrtka se testiranje može uz prethodnu najavu obaviti u ljubljanskom domu zdravlja i Sveučilišnom kliničkom centru. Testiranje uz plaćanje moguće je i u zdravstvenim ustanovama u Mariboru, Celju, Slovenj Gradecu i mjestu Ravne na Koroškem, objavila je Slovenska televizija.

Cijena testiranja po osobi kreće se u rasponu od 93 do stotinu eura, a provodi se tzv. PCR metodom, pa testirani dobivaju i međunarodno priznatu potvrdu koju ako je test negativan mogu koristiti prilikom prelaska granica.

U Ljubljani je cijena uzimanja brisa i testiranja 100 eura, a provodi se po sustavu "drive in", pa testirani ne izlazi iz vozila kojim je došao. Pri testiranju osoba mora priložiti fotokopiju potvrde o uplati, a rezultat testiranja i potvrdu dobiva u roku od 24 sata, prenijeli su slovenski mediji.

S druge strane pak, želite li se zbog istih razloga testirati na koronavirus u Mostaru, morate izdvojiti 215 maraka, odnosno dvadesetak maraka više nego u prethodno navedenoj članici Europske Unije gdje je životni standard veći: "Testiranje na COVID-19 na osobni zahtjev pojedinaca radi putovanja u inozemstvo se naplaćuje po Cjeniku zdravstvenih usluga Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH (215,20 KM).

Smatramo važnim za istaknuti da se na području Hercegovine jedino u SKB Mostar obavljaju testiranja PCR metodom čiji se rezultati smatraju apsolutno i jedino relevantnim kao pokazatelj prisutnosti virusa u organizmu te su kao takvi mjerodavni za putovanja u inozemstvo", priopćeno je nedavno iz SKB Mostar.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.