FOTO  PRVI U BIH Livanjski sir, nevesinjski krumpir i visočka pečenica zaštićeni oznakom podrijetla

Svjetski dan sigurnosti hrane
hercegovina.info

Predstavnicima udruga koje proizvode „Livanjski izvorni sir“, „Visočku pečenicu“, „Livanjski sir“ i „Nevesinjski krompir“ danas su u Mostaru dodijeljena rješenja o registraciji oznake podrijetla i zemljopisnog podrijetla.

Nakon što je ispunio propisane uvjete „Livanjski izvorni sir“ zaštićen je oznakom podrijetla, dok su ostala tri proizvoda zaštićeni oznakom zemljopisnog podrijetla.

To su prvi bosanskohercegovački proizvodi zaštićeni u skladu s Pravilnikom o sustavima kvalitete za prehrambene proizvode koji je usklađen sa zakonodavstvom Europske unije, što omogućava proizvođačima ovih tradicionalnih proizvoda podnošenje zahtjeva i stjecanje odgovarajuće oznake podrijetla i zemljopisnog podrijetla i na razini Europske unije.

Registrirana oznaka zaštićena je od bilo kakve izravne ili neizravne komercijalne uporabe za prehrambene proizvode koji nisu obuhvaćeni registracijom. Prehrambeni proizvodi koji nose jednu od oznaka na tržištu spadaju u prehrambene proizvode više cjenovne kategorije.

Oznake podrijetla i zemljopisnog podrijetla također doprinose stvaranju identiteta i prepoznatljivosti proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu, kao i podizanju kvalitete proizvoda. Ovakav način zaštite prehrambenih proizvoda ima veliki značaj i za područje s kojeg proizvod potječe, jer doprinosi ruralnom razvoju, osobito udaljenijih i dislociranih područja.

Dr.sci. Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine izrazio je zadovoljstvo što su prvi bosanskohercegovački prehrambeni proizvodi zaštićeni po uzoru na praksu u zemljama Europske unije.

„Registracijom oznaka ovim tradicionalnim proizvodima omogućena je promocija jedinstvenih karakteristika koje su povezane s njihovim zemljopisnim podrijetlom i dugogodišnjim umijećem koje se koristi u njihovoj proizvodnji. Na ovaj način omogućuje se potrošačima da na tržištu lakše prepoznaju tradicionalne proizvode koji će na pakiranju imati i posebne oznake, a proizvođači će ove proizvode moći bolje plasirati“ izjavio je Hajrić.

Na domaćem i međunarodnom tržištu vlada jaka konkurencija u plasmanu prehrambenih proizvoda. U toj borbi za konkurentnost sve više se cijene tradicionalni proizvodi, odnosno proizvodi čije posebne karakteristike proizilaze iz vrijednosti njihovih sastojaka, načina proizvodnje i prerade te podneblja iz kojeg dolaze. Upravo su to karakteristike koje dokazano posjeduju četiri navedena bosanskohercegovačka proizvoda.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.