MOSTARSKA LISKA "Identitluk" i "Sjećaš li se Doli Bel" najnagrađeniji

Narodno pozorište Mostar
Narodno pozorište

U Narodnom pozorištu Mostar sinoć je svečanom ceremonijom dodjele nagrada najboljima, a zatim predstavom u čast nagrađenih „Čorba od kanarinca“ Miloša Radovića, u režiji Riada Ljutovića, nastala u produkciji JU Centar kulture i mladih Općine centar Sarajevo zatvoren 17. Međunarodni festival komedije „Mostarska liska“.

Ovogodišnji festival trajao je od 25. do 30. rujna, a program je činilo šest sjajnih predstava domaće bh produkcije. 

Nagrade na festivalu, kao i prethodnih godina, dodijelio je Stručni žiri, Žiri medija i Žiri publike.

Odluke stručnog žirija

Stručni žiri ove godine je radio u sastavu: glumac i predsjednik žirija Dragan Jovičić, režiser i član žirija Ivan Lemo i akademski slikar, nekadašnji direktor NP Mostar, član žirija Salko Pezo.

Velika liska, Grand Prix Festivala, nagrada za najbolju predstavu u cjelini, dodjeljena je predstavi „Identitluk“ prema zbirci eseja Amina Maaloufa “U ime identiteta”, u režiji Tanje Miletić Oručević, nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara. 

Velika liska/plaketa Ahmet Obradović, nagrada za najbolju režiju dodjeljena je Kokanu Mladenoviću za režiju predstave „Sjećaš li se Doli Bel“ Abdulaha Sidrana, nastala u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. 

Velika liska za najbolju glumicu Festivala dodjeljena je Ajli Hamzić. Uloga Safete Hadžavdić u predstavi „Identitluk“ Ajle Hamzić nije slučaj u kojem glumica više ili manje reproduktivno odigra ono što joj pisac napiše, a režiser usmjeri. 

Velika liska za najboljeg glumca Festivala dodjeljena je Emiru Hadžihafizbegoviću. Jedan od najvećih regionalnih glumaca u predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“ Kamernog teatra 55 još jednom je pokazao i dokazao svu raskoš svoga talenta. 

Specijalna nagrada – Velika liska za nadahnutu i energičnu igru Stručni žiri je dodijelio glumcu Davoru Goluboviću. Za ulogu Dine Zolja koju je impresivno  i inteligentno iznio, po svom epskom i emotivnom rasponu i težini, slobodno možemo nazvati balkanskim Hamletom. 

Specijalna nagrada – Velika liska za scenografiju dodjeljena je Adisi Vatreš Selimović za scenografiju predstave „Sjećaš li se Doli Bel“ Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, nastala u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. 

Žiri medija

Veliku lisku – nagradu za najbolju predstavu Žiri medija je jednoglasnom odlukom dodijelio predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“ Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, nastala u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. 

Žiri publike

Publika je, također, imala priliku odlučiti koja je to najbolja predstava po njihovom izboru. Glasanjem na poleđini karata svako večer, najbolja predstava po odluci publike, je predstava „Sjećaš li se Doli Bel“ Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, nastala u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, sa prosječnom ocjenom 9,88. 

Žiri publike radio je u sastavu: odvjetnica Nada Dalipagić, direktorica IV Osnovne škole Mostar Seada Kuštrić i studentica Univerziteta “Džemal Bijedić” Mostar Šejla Mašić.

Ovogodišnji festival održan je u sjećanje na rano preminulog glumca NP Mostar Mirsada Elezija.