MOSTAR Mladi će se upoznati sa školom prirodnih znanosti

Mladi kemičari
Ilustracija

Ovog ljeta, trideset mladih učenika u dobi od 14 do 19 godina iz Mostara će imati priliku pohađati besplatnu ljetnu školu prirodnih znanosti 'LAB Learn! Advance! Bridge!'. Učenici će učiti kemiju, biologiju i fiziku kroz interaktivnu, praktičnu nastavu i rad u laboratoriju.

Pored nastave, mladi će sudjelovati u raznim radionicama koje vode lokalna udruženja, profesori i firme te ići na izlet s fokusom na ekologiju i terensko istraživanje. U suradnji s Mostar Summer Youth Program (MSYP), dugogodišnjim ljetnim omladinskim programom za mlade u Mostaru, Bruno Stojčić, Emina Mehić i Freya Nowell organiziraju ovogodišnji program.

Bruno Stojčić, mladi Mostarac i apsolvent studija biologije u SAD-u, ističe kako je htio podijeliti svoje znanje i iskustva u radu u laboratoriju sa svojim mlađim sugrađanima, a u isto vrijeme omogućiti prilike za stjecanje iskustva u struci svojim kolegama. Naime, predavači na LAB programu su mladi iz Mostara koji su nedavno završili ili trenutno pohađaju fakultete prirodnih znanosti ili su u završnim godinama svojih studija.

Ovaj mladi tim naporno radi na pripremama za LAB ljetnu školu koja će se odviti u periodu od 17.8. do 28.8. u prostorijama Nastavničkog fakulteta Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru. Veliki zaljubljenici u prirodne znanosti, iz tima ističu kako im je cilj ponuditi praktična iskustva mladima i time poboljšati kvalitetu obrazovanja u Mostaru gdje mladi nažalost imaju vrlo malo prilika da se okušaju u laboratorijskim eksperimentima.

Amina Čolaković, predvačica kemije na LAB programu, kaže kako je LAB odlična prilika za nju da stekne praktično iskustvo u struci, a u isto vrijeme ponudi zabavan i kvalitetan sadržaj srednjoškolcima iz Mostara.

LAB ljetna škola ne bi bila moguća bez velikodušne podrške sponzora, uključujući Inclusive Movement for Bosnia and Herzegovina, Kulturni Centar 'Kralj Fahd' Mostar, Vijeće Mladih Grada Mostara, Eko Jasmina, Leda d.d. Široki Brijeg, Autoherc, Osvit, Restoran MM, Udruga Građana 'Nešto Više', Print Green kopirnica.