40 dana o kruhu i vodi

Kruh i voda
Ilustracija / hercegovina.info

Pepelnica je ili Čista srijeda. Početak je korizmenog vremena, vremena priprave i iščekivanja za najveći kršćanski blagdan Uskrs. Vrijeme je to i pokore, posta, molitve i odricanja. Vjernici se uglavnom odriču onih stvari na koje su najviše navezani. Neki se primjerice odriču cigareta, neki društvenih mreža, a neki slatkiša i druge hrane. I dok neki Korizmu iskoriste kao dijetu i priliku za mršavljenje i istu okrenu sebi, a ne Bogu, ima i onih koji svoje Korizme u potpunosti posvećuju Bogu.

Filka Mihalj, 42-godišnja Mostarka post o kruhu i vodi na 40 dana otkrila je u mladosti.

"Odluku o postu od 40 dana o kruhu i vodi sam donijela kada sam imala 25 godina i to povezujem s početkom osobnog obraćenja. Naime, već nekoliko godina sam živjela dosta isprazan život trčeći za onim što svijet nudi kao garanciju za sreću, međutim unatoč svemu sam osjećala prazninu jer je nedostajalo ono najvažnije.

U mom životu je nedostajao Bog. Od jedne djevojke sam čula kako je postila 40 dana o kruhu i vodi te odlučila napraviti isto kako bi Bog čuo moje vapaje i vratio mi vjeru koju sam gajila u djetinjstvu, a od koje sam se bila udaljila tijekom već dužeg razdoblja. I za korizmu 2004. godine sam odlučila i ja postiti. Bog je samo čekao na tu moju odluku i uzvratio mnogim milostima. Tako da mogu reci da mi post nije uopće bio težak.

A plodovi su bili veliki i uslijedili su uskoro nakon posta. U moj život je došla vjera, radost, ljubav, a iznad svega mir. Počelo je obraćenje. Napustila sam svjetovni život i u potpunosti se posvetila radu s hodočasnicima u Međugorju. I evo, nakon 16 godina mogu reći da sam zahvalna Bogu i Gospi što su mi otkrili moj pravi identitet, identitet njihove ljubljene kćeri", kazala je ova Mostarka za hercegovina.info.

Cilj pobijediti sebe

Još jedan naš sugovornik 32-godišnji Ante, više je Korizmi proveo o kruhu i vodi. Kako kaže za hercegovina.info sve je počelo 2010. godine, a ta odluka uistinu je teška.

"Jako je teško. Zbog pada imuniteta imao sam u tom razdoblju i puna usta afti, no, opet izdržao sam", govori nam. Post je namijenio sebi i svojoj obitelji. 

"Prvi put da sam to odlučio bila je Korizma 2010. godine. Moram reći da je moja nakana bila, da ako se ikada oženim, da imam skladnu obitelj i zdravu djecu. Djeca su mi najvažnija. To je bio jedini razlog mog posta, nisam tražio ništa drugo."

Kako su prolazili dani?

"Ispočetka prvih par dana se osjećate dobro i snažno, mislite da će te sve moći izdržati bez problema. No, onda kako vrijeme odmiče kreće borba. Dan postaje dug kao godina. Moram reći da molitva jako puno pomaže da izdržite. Ružno je ovo što ću kazati, ali posljednjih nekoliko dana Korizme kruh nisam mogao ni vidjeti. Cilj je pobijediti samog sebe. To sam više puta uspio, a to donese odlične plodove", priča ovaj mladić o postu na kruhu i vodi. 

Katolici često brkaju post i nemrs. Post za katolika znači uzeti samo jedan puni obrok u danu, a nemrs znači redovito jesti (uobičajena tri obroka dnevno), ali da to ne bude meso (a može biti masno).

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.