FOTO/VIDEO  MEĐUGORJE Moli se svako jutro od 5 sati, a jutros se posebno molilo za vidjelicu Vicku koja je na operaciji

Međugorje molitva
Privatni album

Zbog pandemije koronavirusa, Međugorje je već mjesecima bez hodočasnika koji posljednjih 39 godina dolaze u ovo malo selo u Hercegovini.

Prolazeći Međugorjem možete sresti samo poneke strane hodočasnike koji su se za vrijeme pandemije zatekli ovdje i koji nisu mogli natrag u svoje zemlje.

Brojni restorani, hoteli, kafići i suvenirnice su zatvoreni, a sve je izglednije da će tako ostati cijelo ljeto s obzirom na odluku BiH koja je svoje granice zatvorila za strane državljane.

No, duhovni život Međugorja je i dalje jako snažan. Situacija u kojoj lokalno stanovništvo nema puno radnih obaveza, okrenuta je na snažniju molitvu.

Tako se već danima svako jutro u 5 sati moli krunica na Brdu ukazanja. Protekli tjedan molilo se za svećenike cijeloga svijeta s obzirom da je tradicionalno bio rezerviran za seminar svećenika koji bi u Međugorje dolazili iz preko stotinu zemalja. Iako nisu prisutni u Međugorju, župljani su ih odlučili podržati svojom molitvom. Predvodio ih je svako jutro fra Goran Azinović, župni vikar župe Krista Kralja u Čitluku.

Međugorje molitva

Jutros se posebno molilo za međugorsku vidjelicu Vicku Mijatović koja je u 8 sati imala zakazanu složenu operaciju kralježnice.

"Sutra ujutro u 08.00 sati vidjelica Vicka imat će operaciju na leđima. Molim sve da se pridružite molitvi, kako bi osjetljiva intervencija prošla dobro i konačno bila presudna. Želimo vam da se uskoro vratite kući, gdje vas očekuju vaša voljena djeca. Hvala za sve od srca", napisao je Mirko Čilić, jedan od župljana Međugorja koji je svako jutro u 5 sati na molitvi.

"Ovo vrijeme mi župljani više koristimo za molitvu. Svako jutro pridružuje nam se sve više ljudi iz cijele općine Čitluk i cijelog Brotnja. Našim prijateljima iz inozemstva šaljemo sve putem interneta, često emitiramo i uživo kako bi oni bili prisutni s nama. Osim ove jutarnje molitve u 5 sati, krunica se moli i u 21 sat na Brdu ukazanja. Protekli tjedan smo molili za svećenike, ovaj ćemo tjedan za naše župljane, posebno za našu Vicku, a već idući ćemo imati neku drugu nakanu", rekao je Mirko Čilić za hercegovina.info.

Valja reći kako večernji molitveni program u župnoj crkvi svetog Jakova započinje svaku večer krunicom u 18 sati, dok je sveta misa u 19 sati.

Recimo kako će se ove godine od 1. do 6. kolovoza održati i 31. Mladifest, no on će se ove godine, zbog situacije s pandemijom, održati u nešto skromnijem opsegu, većinom s hodočasnicima iz BiH i Hrvatske.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.