Ljubuška tvrtka ima upite za milijune komada zaštitnih maski protiv koronavirusa

Zaštitne maske
Ilustracija/Hercegovina.info

Od pojave koronavirusa, zaštitne maske jedan je od najtraženijih proizvoda na tržištu. U prvim danima pojave virusa, mnogi su pohrlili u ljekarne kako bi kupili svoju masku.

Iako su iz nekih ljekarni poručivali kako maske baš i ne služe za tu svrhu i pozvali građane da nema potrebe da ih kupuju, zaštitnih maski sve više nedostaje na tržištu.

Bosna i Hercegovina većinom je ovisna o uvozu, pa i maske kao i mnoge druge artikle uvozi iz raznih zemalja.

No, da sve ne bude tako pobrinula se tvrtka Arox proizvodnja d.o.o. iz Ljubuškog koja je krenula s proizvodnjom zaštitnih maski koje su jednostavno nazvali Korona.

"Zaštitne maske do sada nismo pravili. S njihovom proizvodnjom krenuli smo od pojave epidemije koronavirusa. S obzirom na to da smo znali da se većina zaštitnih maski za Europu proizvode u Kini, a budući da ta je trgovina s Kinom posljednjih mjesec-dva dana ugrožena, onda smo shvatili da maski nedostaje na tržištu", kaže za hercegovina.info Ante Brkić iz uprave tvrtke Arox.

Nakon toga ste došli na ideju da sami proizvedete maske?

"Tako je. Napravili smo jedan prototip i dok smo ga stavili na tržište i plasirali, potražnja za njim je jednostavno eksplodirala. Porastom epidemije u Italiji, potražnja za maskama se povećala višestruko."

Proizvod ste plasirali samo na tržište Bosne i Hercegovine ili i šire?

"I dalje ide samo za Bosnu i Hercegovinu jer jednostavno nemamo dovoljno kapaciteta za izvoz. Inače sve što proizvodimo radimo za domaće tržište. Potražnja je u Bosni i Hercegovini tolika da ne možemo ništa drugo ni stići. Izvoza vani nije bilo iako imamo upita za milijune komada, ističe Brkić, te dodaje.

"Maske uzimaju ljekarne diljem Bosne i Hercegovine ali i neke druge trgovine. Maske su univerzalne. Ne moraju služiti samo za koronavirus, nego i protiv smoga i zagađenog zraka, peludi i prašine. Napravljena je od iznimno kvalitetnog materijala. Višeslojna je i dosta sprječava prodor stranih tijela u dišni sustav, kazao je za hercegovina.info Ante Brkić iz uprave tvrtke Arox.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.