FOTO/VIDEO  DIVLJI KONJI U LIVNU Ljepota koju morate doživjeti

Divlji konji
Goran Dacešin

Poznati putopisac Goran Dacešin na svom blogu Rio priče za putovanja objavio je priču o divljim konjima o Livnu koju prenosimo s fotografijama i video snimkom.

Jesi li znao da je Livno jedino mjesto na svijetu uz Mongoliju i Island gdje može da se vidi ovoliko divljih konja na samo jednom mjestu? Prelijepih divljih konja koje kada posmatraš, na trenutak zastaneš i zapitaš se da li si zaista u Bosni i Hercegovini ili u nekoj od ove dvije već spomenute zemlje.

Naime, u samom podnožju planine Cincar kraj grada Livna, već mnogo godina može da se pronađe veliki broj nestvarno lijepih divljih konja. Dok pričam sa Marinom, kaže mi da su oni potomci pitomih konja i da su nekada imali svoje vlasnike koji su se brinuli o njima i čuvali ih. Ali onda ih tijekom sedamdesetih godina i dolaskom mašina ti isti vlasnici pustiše da žive slobodno u prirodi, a danas se njihov broj popeo na više od 600.

Sadržaj se učitava...

Divlji konji u Livnu – Kako ih vidjeti?

Najlakši i najbolji način da vidiš ove konje na isti način kao što ih vidiš u videu gore, je uz pomoć agencije koja organizuje sve ovo. Ponajviše iz sigurnosnog razloga, ali i činjenice da ne poznaješ lokalni teren, puteve i toga da je prostor na kojem se nalaze konji zaista mnogo veliki i vjerovatno ti neće biti jednostavno sam da ih nađeš.

Moj vodič u Livnu i moja topla preporuka je jedan sjajan lik imena Marin koji radi zaista savršene ture sa svojom agencijom Continental Adventures u kojima uz obilazak divljih konja, imaš i priliku da probaš neka autentična lokalna jela, čuješ mnogo zanimljivih informacija kako o istoriji starog grada Livna tako i o ovim divnim životinjama, a uz to, dobiješ i svoje profesionalne fotke.

Divlji konji

Kako izgleda tura?

Divlji konji u Livnu mogu se vidjeti polaskom iz Livna, gdje se zajedno sa Marinom, krećeš na turu džipovima. Na ovoj avanturi upoznaješ obližnju prirodu. Otkrivaš skrivene krajeve u koje ljudska noga gotovo nikada ne zalazi. Slušaš zanimljive priče. Zabavljaš se. Sve dok ne stigneš ovdje. U ovu divlju prirodu kakvom naša zemlja može da se ponosi. U ovaj smiraj koji u ovom našem meni osobno previše ubrzanom svijetu, rijetko još gdje može da se nađe. Jedino što imaš pred sobom su nepregledna polja zelenog sa milijun nijansi. Ma kakva Irska!

U džipu obilaziš pašnjake i proplanke, diveći se putem malim potocima na koje nailaziš svako malo. Čuješ li taj zvuk? Osjećaš li to? To su divlji konji koji galopiraju tu negdje. Već si jako blizu. Voziš se još malo i gledaš okolo i dalje diveći se ljepoti koja te okružuje. Sve dok konačno ne dobiješ prizor poput ovoga. Našao si ih.

Divlji konji

Kada vidiš ovo, shvatiš jednu stvar. Shvatiš koliko malo je potrebno da budeš srećan. Vidi te. Uživaš u čistom vazduhu i netaknutoj prirodi. Maziš divlje konje koji ti jedu iz ruke. I ja se svaki put nasmijem kada mi svojim jezikom obližu prste. Izaberi svog omiljenog i daj mu ime. Ja sam našao jednog. Stavio sam ga u video isto. Sive je boje i zvaću ga Smješko. Nekako mi to ime pristaje uz njega.

Šta ti od srca preporučujem?

Prije dolaska ovdje nisam bio baš siguran šta mogu da očekujem. Nisam iskreno do prošle godine ni znao da kod nas postoji ovako nešto. Čak sam i tog dana bio poprilično zbunjen. Mada, možda jednostavno nisam bio ni spreman za svu ljepotu koju sam dobio. Zvuči li možda previše reći da mi je obilazak livanjskih divljih konja, jedna od najboljih uspomena ikada na putovanju po Bosni i Hercegovini?

Na Riju uvijek pišem ono kako se osjećam i trudim se da te emocije, ali i određene informacije podijelim sa ljudima koji ovo čitaju kako bi oni mogli izvući najbolje iz njih. Ali ako ti nešto od srca, onako prijateljski mogu preporučiti, to je da obiđeš ovo mjesto. Da ga doživiš na isti onaj način kao što sam ga ja doživio zato što je zaista nevjerojatno i potpuno neusporedivo sa svim što može da se vidi u našoj zemlji. Nevjerojatno je da u našoj zemlji postoji nešto ovako, a da tako mali broj nas zna za to.

Možda bih stoga volio da proširiš ovu priču dalje. Da ispričaš svim onim zaljubljenicima prirode i životinja da i mi imamo nešto ovako. Nešto po čemu baš onako istinski možemo da se ponosimo.

I da!

Izgleda da ipak ne treba ići na Island ili Mongoliju da bi doživio nevjerojatnu prirodu. Treba samo doći u Livno i vidjeti ove prelijepe životinje.