JELO NA KOTAČIMA Mostarski Caritas obilježio dan borbe protiv siromaštva

Caritas Mostar
Ilustracija

Caritas Mostar obilježio je Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti zajedno sa svojim najpotrebnijim korisnicima koji žive na području grada Mostara.

"Nismo mogli ostati hladna srca i ne obilježiti ovaj dan upravo s onima koji su u najvećoj potrebi, kojima je Caritas jedini izvor hrane i jedina topla upućena riječ. Neizmjerna zahvalnost korisnika na onom malom daru koji donesemo, na našoj nesebičnoj ljubavi motiv je koji nas pokreće, da i dalje pomažemo i djelujemo, da živimo ljubav. Dostavljali smo Caritasove vrećice na kućnu adresu. Upravo te vrećice u kojima su se nalazili simbolični darovi (kolači, kava, čaj, voće, keks, bombone .. ) pomogle su onima koji su u najtežoj situaciji da se osjećaju vrijednima i bitnima", navode iz mostarskog Caritasa.

Caritas Mostar kroz djelovanje svoje Patronažne skrbi pomaže više od 110 korisnika na području od Konjica do Ravnog te od Stoca do Širokog Brijega, a u toj ustanovi se nadaju kako će uskoro steći uvjete za daljnje proširenje djelovanja.

"Posjeta, pomoć u hrani, medicinska usluga, topla ljudska riječ i osjećaj da nisu zaboravljeni svakodnevne su usluge koje Patronažna skrb pruža. U sklopu te skrbi pokrenuli smo i akciju 'Jelo na kotačima', kroz koju onima kojima je pomoć najpotrebnija svakodnevno na kućnu adresu donosimo gotov skuhani obrok", navode iz Caritasa.

Svi koji žele pomoći u hrani, volontiranju, novcu ili na bilo koji drugi način, mogu se javiti u Caritas Mostar, poručili su. Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti prvi se put obilježio prosvjednom akcijom ljudi u Parizu 17. listopada 1987. godine.

Od 1992. godine, kada je Opća skupština Ujedinjenih naroda odlučila da će se 17. listopada promicati potreba za smanjenjem siromaštva u svim zemljama, taj se dan obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Iz Caritasa navode kako je namjena obilježavanja spomenutog dana bila upozoriti na problem siromaštva i bijede te potrebe za njihovim iskorjenjivanjem.