JORDANOVE OČI ZABRINJAVAJU "Po očima možeš prepoznati razne bolesti"

Michael Jordan
Screenshot

Američku i svjetsku sportsku javnost zaintrigirao je jedan detalj u hit dokumentarcu “Posljednji Ples” (The Last Dance), koji ruši sve rekorde gledanosti. Gledatelji su primijetili da su Jordanove bjeloočnice žućkaste.

To je dovelo do nagađanja da ima problema s jetrom što pojašnjava žutinu njegovih bjeloočnica. Špekuliranja da godinama pije, naime, samo ide u prilog toj tezi…

“Po očima možeš prepoznati razne bolesti. Između ostalog, može biti i bolest jetre koja se očituje sa žutom sklerom. Sklera je normalno kod većine ljudi bijela, a u nekim bolestima može poprimiti i drugu boju.

Zbog zatajenja jetre, dolazi do tzv. pataloške boje bjeloočnice. I onda je to jedan od prvih znakova moguće bolesti jetre. Naravno, to ne mora značiti da ako se dogodi žuta bjeloočnica, da je to stvarno i zbog jetre.

Pogotovo kod crne rase. Oni često imaju melanoze, drugčije nakupine pigmenata nego kod bijele ili žute rase. Kod bjele rase bi definitivno takva žuta sklera, bjeloočnica, definitivno ukazivala na postojanje nekakve bolesti, a kod crne rase moguće da se jednostavno radi o melaninu, pigmentu koji našim očima daje boju”, govori za net.hr doktor Ivan Škegro, koji je u Sarajevu krajem studenog 2018. proglašen pobjednikom u kategoriji oftalmologije i tako osvojio “medicinskog Oscara”.

U svojem stručnom radu bavio se s istraživanjem kako vratiti vid pacijentima s transplantacijom leđne moždine kod kojih se mogu pojaviti teški problemi s vidom…

Trebalo bi mu pogledati i dlanove, pa ako su oni požutili, onda bi bili sigurni da to ima veze s nekom patalogijom jetre, i uz patalogiju jetre ide i neko pataloško nakupljanje tekućine u trbuhu, pa onda, budući da je sjedio i da nismo vidjeli kakav mu je trbuh, onda to ne možemo sa sigurnošću reći”.

Kad netko ima žuticu, onda spojnica i bjeloočnica poprimaju žutu boju, objašnjava doktor ŠkegrO:

“Može se vidjeti žuti limun ton, da… Ali, u Jordanovom slučaju to varira. Znate, odsjaj u očima u ovom slučaju varira, ovisno o svjetlu, o fotografiji, kameri, rasvjeta u prostoriji… Mi to dobro vidimo već kad nam uđe u ambulantu i u našim kontroliranim uvjetima vidimo različitu nijansu boje”, zaključio je Ivan Škegro.