Brotnjo nadigralo Posušje rezultatom 73:69

Napeta i neizvjesna utakmica u kojoj je pitanje pobjednika bilo otvoreno do posljednjih stotinki, sudar dviju odličnih momčadi koje vode dva kvalitetna trenera, ono je što košarkaška publika Hercegovine zasigurno želi gledati što češće.
 
Nažalost po posušku publiku, prednost je ovaj put bila na strani gostiju iz Čitluka koji su slavili 73:69, iako je lako moglo biti drukčije. Ovu utakmicu dobile su, odnosno izgubile obrane. Trener gostiju presingom i udvajanjem već u protivničkom reketu od samog početka utakmice nije dopuštao Posušanima da se razigraju. Pored agresivne obrane po čitavom terenu, Posušani su se morali suočiti s još jednim problemom koji se pokazao nerješivim za ovu mladu momčad, iskusnim i teškim centrima.

Dominirali čitlučki centri

Bivši igrač Posušja, danas u redovima Brotnja, Planinić i njegov suigrač Lesko bili su neprelazna prepreka za Posušane koji su jednostavno premladi i premalo iskusni, da ne kažemo još uvijek tjelesno nedorasli, gurati se s čitlučkim teretnjacima ispod koševa.
Posuška momčad, oslabljena neigranjem Josipa Penave, u probleme je upala u drugoj četvrtini, tijekom koje su ubacili samo šest poena. Brotnjo je pobjeglo na deset razlike, što je ujedno i najveća prednost na utakmici, a činjenica da je poluvrijeme završeno s 25:35 zorno kazuje koliko su u prvom planu bile obrane a ne napad. U trećoj četvrtini Posušani su na krilima publike, predvođeni mladim hrvatskim reprezentativcima Markom Ramljakom i kapetanom Antom Čuturom, četiri minute prije kraja uspjeli poravnati na 41:41. Gostujući planovi ozbiljno su se zaljuljali, a trener Zelenika odlično je reagirao na klopku koju mu je pripremao njegov kolega Jurišić s posuške klupe. Ponovno je uspio agresivnom obranom primiriti razigrano Posušje, te stvoriti blagu prednost od plus četiri na kraju ove četvrtine. U posljednjoj četvrtini uslijedila je istinska bitka pod koševima, u kojoj su i jedni i drugi davali sve od sebe za pobjedu.

Blistao mladi Begić

U tim je trenucima zablistao Ivan Begić, mladi posuški igrač, koji je u završnoj četvrtini ubacio deset supervrijednih poena, a mnogi na tribinama nisu imali pojma da je ovaj mladi košarkaš susret igrao (svih četrdeset minuta bez odmora, nap. a.) pod visokom temperaturom, na vlastitu odgovornost i traženje. Prijelomni trenutak susreta zbio se minutu i pol prije kraja, pri rezultatu 66:66, kada je Čutura napravio prekršaj na Planiniću, koji je postigao koš, zaradio slobodno bacanje, a Čutura morao na klupu zbog pete osobne. Dvadeset i jednu sekundu prije kraja, pri rezultatu 69:71, Posušje je imalo napad koji nije iskoristilo. Izgubili su loptu, a time i utakmicu. Ipak, Posušani nemaju za čim previše žaliti. Odigrali su vrhunsku utakmicu protiv jake momčadi, te pokazali da im je i s potpuno domaćom momčadi mjesto u vrhu bh. košarke. Što se Brotnja tiče, uzvrat je na rasporedu u utorak kada se ove dvije momčadi, opet u Posušju, sastaju u finalu Kupa HB.
 
Zelenika: Suđenje bilo ispod razine utakmice

Iako je bio zadovoljan zbog pobjede kod izravnog konkurenta u ligi, kojom su Čitlučani opet zasjeli na čelo ljestvice, trener Brotnja Nedjeljko Zelenika nije bio posve zadovoljan svim elementima utakmice.
- Utakmica je bila neizvjesna i s te strane gledatelji su mogli uživati. Međutim, suđenje je bilo daleko ispod razine utakmice. Ne znam kako se osjeća domaća momčad, ali suđenje bilo često na našu štetu, pogotovu u zadnje dvije minute, kaže Zelenika, koji smatra da je pobjeda vrjednija time što mu je zakazao bekovski dvojac Brečić – Rubin.
- Njih dvojica nisu bili na očekivanoj razini, a Lesko je uspio odigrati utakmicu iako je imao problema s temperaturom proteklih dana. Pokazalo se da smo dobili utakmicu iako smo odigrali lošiju partiju nego, primjerice, protiv Viteza nedavno. To samo pokazuje da imamo kvalitetu i daje nam poticaj za nastavak prvenstva, dodaje trener Brotnja. I. M.


Posušje – Brotnjo    69:73

POSUŠJE - Gradska sportska dvorana. Gledatelja 450. Suci: Aco Okuka, Dragan Nenadić (oba Kiseljak), Asmir Kajan (Mostar).
Rezultat po četvrtinama: 19:17, 6:18, 23:17, 21:21.
POSUŠJE: Rezo 13, A. Ramljak, Čutura 14, Kevilj, Begić 12, M. Ramljak 18, Mustapić 10, Vranješ, Leko 2, Penava, Širić. Trener: Robert Jurišić.
BROTNJO: Božić, Grbavac 2, Rubin 5, Brečić 8, Ćorić, Buntić 3, Doko, Kordić, Buhač 13, Planinić 15, Bevanda 2, Lesko 25. Trener: Nedjeljko Zelenika.
 
Dnevni List