SEVDAH Nastavljeno očuvanje tradicije u Konjicu

Konjic sevdah 2020
Narodni univerzitet Konjic

Ustanova 'Narodni univerzitet Konjic' u Konjicu nastavlja sa promocijom i očuvanjem tradicionalne baštine - pjesme sevdalinke. Ova Ustanova je prva u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) relaizirala festival sevdaha. Festival je tradicionalno dio projekta 'Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine', a isti je, prije 20 godina, otvoren sa Safetom Isovićem, kao specijalnim gostom, te kasnije nastavljen sa: Zekerijahom Džezićem, Omerom Pobrićem, Zehrom Deović, Feridom Avdićem, Edinom Pandurom, Enesom Begovićem, Ibrahimom Jukanom, Damirom Imamovićem, Ansamblom 'Divanhana & Vanja Muhović', Ansamblom 'SevdahArt' iz Sarajeva, Ansamblom 'Divanhana & Lejlom Ćatić' i Ansamblom 'Bosanski lonac'. Kao gošća bila je i najpoznatija sevdah interpretatorka Hanka Paldum.

U ovoj godini repertoar je poboljšan specifičnim konceptom, sevdahom, koji posebno miriše uz aranžmane konjičkog sastava 'Maratonci', u kojem sudjeluju afirmirani instrumentalisti: Fadil Buturović, Vanja Alikadić, Dino Džumhur, Almir Batan Macić, Damir Macić i Harun Subašić. Konjička publika je uživala u solističkom nastupu Alme Subašić i Zanina Berbića, a na samom početku festivalski program su otvorili polaznici Muzičke škole 'Harmonika' pod vodstvom mentora Adnana Lape.

Kroz ovu sevdah čaroliju, uz najljepše priče o tradicijskim vrijednostima duhovne baštine, Konjičane su oduševili glumci Minka Muftić i Armin Omerović. Za vizual i scenografske detalje pobrinuo se Muamer Ćukle, a tehničku realizaciju projekta pomogli su Muhamed Krnjić, Semir Hadžajlić i Fadil Herić.

O jubileju ovogodišnjeg dvadesetog revijelanog festivala sevdalinke 'Konjic sevdah 2020', govorio je, u ime organizatora, direktor Ustanove 'Narodni univerzitet Konjic' u Konjicu Benjamin Mušinović, istaknuvši važnosti artističkih vrijednosti koju baštini Konjic već dvadeset godina, uz riječi zahvalnosti prema publici, koja je iskoristila ovu prigodu da uživa i veoma disciplinirano poštuje sve mjere koje je organizator morao poduzeti.

Projekat 'Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine' je podržan od strane Općine Konjic, ministarstva kulture i sporta FBiH i Kompanije BH Telecom, navedeno je u priopćenju iz Narodnog univerziteta Konjic.