Zbog Knezovića umalo rat u BiH, a on i dalje u RH

Oliver Knezović

Između Hrvatske i Bosne i Hercegovine ne postoji ugovor o međusobnom izručivanju optuženika, što naveliko koriste mnogi dvojni državljani koji u bilo kojoj od tih dviju država budu optuženi za neko kazneno djelo. Gotovo je postalo pravilo da osobe s dvojnim državljanstvom, kojih nema mali broj, ukoliko ih se optuži u Hrvatskoj, bježe preko granice u Bosnu i Hercegovinu i obrnuto.

Prisjetimo se samo slučajeva Glavaš, Jelavić, Šimić, međutim, jedan koji je zamalo pa pokrenuo novi oružani sukob između dvije etničke skupine, je slučaj Olivera Knezovića koji je prebjegao u Hrvatsku nakon što su ga vlasti u Bosni i Hercegovini osumnjičile za ubojstvo navijača nogometnog kluba iz Sarajeva Vedrana Puljića početkom listopada.

Ubijen odbijenim metkom?

Za ubojstvo navijača, koje se zbilo tokom velikih nereda u Širokom Brijegu, vlasti u Bosni i Hercegovini sumnjiče policajca iz Ljubuškog Dragana Vujevića i Olivera Knezovića.

- Prema balističkim nalazima vidi se da je ubijen hicima iz 9-milimetarskog oružja. Ne može se ustanoviti iz kojeg su točno oružja ispucani hici, a u to vrijeme je bilo mnogo onih koji su pucali iz takvog oružja - izjavio je njegov branitelj Milenko Umičević.

Prema izjavama očevidaca, kao i video snimkama toga događaja, vidi se da je Knezović pucao iz pištolja kojeg je oteo osumljičenom policajcu.

- Na brojnim snimkama koje postoje niije zabilježeno da je Knezović pucao s rukom u vodoravnom položaju, nego isključivo u zrak - izjavio je Milenko Umičević.

Knezović je priznao policiji kako je pucao u zrak iz vatrenog oružja, ali i da on nije bio jedini koji je pucao.

Navijači su na obje strane bili naoružani, a pucali su i policajci što se jasno vidi na snimkama.

- Meci su izvađeni iz glave preminulog što upućuje na to da se radilo o `odbijancu´ jer bi u protivnom postojale izlazne rane - dodao je Umičević.

Knezović se dobrovoljno predao policiji u Širokom Brijegu, ali je nedugo potom pobjegao iz pritvora pod sumnjivim okolnostima.

S obzirom da ima dvojno državljanstvo, Knezović je zaključio da mu  je bolje da ode u Hrvatsku, jer kako je sam izjavio, ima veće povjerenje u hrvatsko pravosuđe.

U pratnji odvjetnika pojavio se pred hrvatskom policijom.

Vjeruje u hrvatsko pravosuđe

Pošto Republika Hrvatska ne izručuje svoje državljane, nakon što je pred Županijskim sudom u Zagrebu dokazao da ima hrvatsko državljanstvo, Knezović je pušten na slobodu.

- Zadovoljan sam i sretan. Vjerovao sam u hrvatski pravni sustav, zato sam i pobjegao iz BiH - izjavio je Knezović za medije nakon što je iznio svoju obranu pred Županijskim sudom.

Sličnu je retoriku imao i Branimir Glavaš kada je iz Hrvatske pobjegao u BiH.

Prema tome ispada ili da oba pravosuđa izvanredno funkcioniraju ili da oba loše funkcioniraju, sami procijenite.

Slobodan do daljnjeg

Pošto se ono za što se Knezović tereti dogodilo u Bosni i Hercegovini, Hrvatska neće podići optužnicu sve dok pravosuđe i susjedne nam države ne proslijedi službeni zahtjev za time, no to se kako stvari stoje ne očekuje u dogledno vrijeme.

- Ja bih Boga molio da podignu zahtjev - izjavio je Knezovićev branitelj Umičević i dodao kako nema novih saznanja da Bosna i Hercegovina namjerava podnijeti službeni zahtjev Hrvatskoj za podizanjem optužnice.

Već se dugo raspravlja o potrebi potpisivanja bilateralnog sporazuma o međusobnom izručivanju optuženika.

Ministar pravosuđa, Ivan Šimonović, najavio je sklapanje takvih sporazuma sa susjednim državama, ali isključivo za djela organiziranoga kriminala.

Ako bi se ti sporazumi i sklopili, Knezović kao ni dr. Šimić ne bi bili izručeni pošto se njih ne tereti za kriminalna djela organiziranog kriminala.

Skoro potpisivanje bilateralnog sporazuma između Hrvatske i Bosne i Hercegovine o izručivanju svih optuženika, se ne očekuje.

Do onda, čini se da će ostati uobičajena praksa bježanja u susjedne države zbog izbjegavanja progona od strane vlastite države.

javno.com