330 milijuna nijansi ničega

Novac Euri
Pixabay/Ilustracija

Prvorazredni politički skandal koji nam je jučer priuštilo Vijeće Ministara neizglasavanjem odluke o preuzimanju sredstava odobrenih od strane MMF-a začudo (ili ipak ne) prolazi nekako ispod radara javnosti i medija. Normalan dan u uredu, čini se.

U svakom imalo uređenom društvu, u bilo kakvoj normalnoj zemlji tragikomični ishod jučerašnje telefonske sjednice rezultirao bi sječom glava u VM, histerijom u medijima i burom nezadovoljstva u javnosti. No, kod nas ovo izgleda normalno. Normalno je izgleda u tolikoj mjeri da se Predsjedavajući VM g. Tegeltija nema potrebu ni očitovati, kamoli intervenirati. Ono, eto vam tamo. Zamislite kako ustvari funkcionira to VM kada prvi među jednakima nema niti želju ni potrebu komentirati fijasko grupe koju bi, makar formalno, morao voditi.

Čemu uopće služi VM ako kod donošenja bilo kakve odluke jedan zove Bakira, drugi okrene Milu, treći Dragana, a vjerojatno i Fahro nazove sam sebe da ne ispadne jadan sam k'o siroče, mimosvit?

Ničemu, ako mene pitate. Bespotreban trošak ako pitate one koji novac priskrbljuju, one koji su dovoljno ludi da svakog 10-og u mjesecu uplaćuju stotine milijuna kojima će ova ekipa raspolagati i njima gospodariti. Nužna dopuna broja fotelja, ako pitate one koji obavljaju telefonske pozive iz udobnih fotelja. Jebeš zemlju bez 250 ministara.

Mediji ne vide neku posebnu priču u svemu ovome. BHT, FTV i RTRS su u svojim udarnim informativnim emisijama rutinski prenijeli vijest, pročitali očitanje ministra financija i ministrice vanjskih poslova pa prešli na korona party. 'Naša' RTV HB je, očekivano, u svom središnjem (i jedinom) Dnevniku donijela samo jednu stranu priče. Onu 'našu'. Toliko o njihovom novinarstvu. Portali šute, rijetko gdje se može pronaći vijest, kamoli komentar, upit, reakcija.

Dakle, vijest o tome da se vode političke igrice oko, za funkcioniranje države nužnih, sredstava koja su nam odobrena praktično beskamatno po mišljenju urednika nije posebno važna. Ili je nešto drugo u igri? Mogućnost da neki mediji imaju nalog o prešućivanju, trpanju pod tepih, postoji. Koliko je realna, procijenite sami.

Javnost bi trebala inzistirati na informaciji tko se i zašto kocka s novcima koji nam trebaju. Da, u normalnim državama ovo bi bilo i kockanje ugledom, mi nemamo tih problema. Niti ugleda. Zato i ovim putem molim 'našeg' ministra g. Bevandu da nam objasni cijelu priču i predoči dokaze o ispravnosti svojih postupaka. Zašto dokaze? Zato što samo Jednom vjerujem, iako i Njemu neki nisu vjerovali dok ruku nisu položili na ranu. Nikome više ne vjerujem bez dokaza.

Izvolite g. Bevanda već jednom prestati s politikom 'mudre šutnje'. Izvolite iznijeti dokaze da se radi o politiziranju i lovu u mutnom SDA. Izvolite te dokaze razglasiti na sva zvona i politički pokopajte te jazavce koji su dovoljno bezobrazni odraditi onakav igrokaz. Izvolite g. Bevanda. Ako ste u pravu, naravno.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.