Ono što ima obitelj Karačić, treba imati i obitelj Suton

Igor Karačić, Ivan Karačić, marin suton , josip suton, Luka Suton
Ilustracija/Hercegovina.info/ PIXSELL

Bilo je to svjetsko rukometno prvenstvo u Katru 2015. godine. Posljednja utakmica skupine B igrala se između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

I ne bi tu bilo ništa čudno, da svijet nije vidio dvoboj koji se rijetko kada događa u sportu.

Naime, na suprotnim stranama bila su dva brata, Igor i Ivan Karačić. Igor u dresu Hrvatske, Ivan u onome od Bosne i Hercegovine.

Prije tog susreta, sportska javnost takav slučaj u rukometu je mogla vidjeti još 2008. godine na Euru u Norveškoj kada su braća Klimovets igrali jedan protiv drugog. Andrej je igrao za Njemačku, a Vladimir za Bjelorusiju.

Tog siječnja 2015. godine u domu Karačićevih skupili su se brojni prijatelji kako bi zajednički gledali utakmicu u kojoj su Igor i Ivan stajali na suprotnim stranama.

Majka Ankica cijelo vrijeme bila je na rubu suza. Nosila je dres s dva imena Igor i Ivan. Kazala je kako će rukomet proći da Ivan i Igor moraju paziti kako idu jedan na drugog jer ipak su oni braća.

No, na kraju joj je laknulo s posljednjim sučevim zviždukom i kada je Igor proglašen za igrača utakmice. Kazala je kako je tu noć najsretnija majka.

Ima u Mostaru još sportskih obitelji. Svakako jedna od njih je obitelj Suton. Trojica od petorice braće aktivni su futsaleri. Josip i Luka brane boje Vrgorca, dok je Marin u Brotnju iz Čitluka.

Josip i Luka standardni su reprezentativci Hrvatske i u play-offu će se protiv Češke boriti za odlazak na svjetsko prvenstvo.

S druge strane Marin Suton je sinoć sa svojim Brotnjom slavio visoku pobjedu u Istočnom Sarajevu. Kako smo i pisali, Čitlučani su slavili s 1:5, a Marin je u pobjedu ugradio dva pogotka.

Onaj drugi bio je njegov 20. gol ove sezone kojim se dodatno učvrstio na mjestu najboljeg strijelca Premijer futsal lige Bosne i Hercegovine.

Godinama je već jedan od najboljih strijelaca domaćeg prvenstva, bilo da je igrao u dresu Zrinjskog ili u onome Brotnja.

No, ono što je najčudnije od svega je da Marin nikada nije dobio poziv reprezentacije BiH. S obzirom na to da znamo kakvi su sve igrači prolazili kroz reprezentaciju, nejasno je da jedan takav igrač svojim igrama nije skrenuo pažnju na sebe.

Uz dužno poštovanje prema svima, nerijetko su pozivani igrači iz klubova koji se godinama iz sezone u sezonu grčevito bore za ostanak. Pozivani su i oni kojima tu nije bilo mjesto, niti su svojim igrama zaslužili poziv.

Ako već Marin Suton nije zaslužio poziv u trenutcima kada je reprezentacija u punom sastavu, onda ga je sigurno zaslužio u akcijama poput ove posljednje u Poreču, kada su na putovanje išli neki igrači koji ruku na srce nisu u njegovu rangu.

Gledali smo Sutona ove sezone i u izravnim dvobojima s igračima koji kao da su pretplaćeni na poziv. Pretpostavljate, dominirao je u tim utakmicama.

Da se razumijemo, nije nam namjera biti pametniji od izbornika Kreze, no, smatramo kako je ovaj igrač godinama nepravedno izostavljen.

U listopadu krajem prošle godine Hrvatska je u Dubrovniku dočekala Bosnu i Hercegovinu. Igrač utakmice bio je najmlađi brat Suton, Luka.

Dojma smo kako je obitelj Suton zakinuta tu večer zakinuta za ono što je imala obitelj Karačić. Da se u njihovom domu skupe prijatelji i gledaju njihov međusobni dvoboj i uživaju u sportu.

No, nikad nije kasno. Možda već u jednoj od nekih idući reprezentativnih akcija i utakmica budemo gledali na jednoj strani Josipa i Luku, a na drugoj Marina.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.