ODRAĐENI PRIPREMNI RADOVI Obnova mosta u Jablanici je prilika za turizam

Obnova mosta u Jablanici
Općina Jablanica

U tijeku su radovi na obnovi mosta na Neretvi, na lokalitetu Muzej Bitka za ranjenike na Neretvi u Jablanici, a izvođač radova je poduzeće HP Investing iz Mostara koji je otpočeo s izvođenjem pripremnih radova u prvom tjednu ožujka.

Za realizaciju ovog projekta zaduženi su općina Jablanica, kao investitor, naručitelj radova je JP „EPBiH“ dd Sarajevo, a radove izvodi HP „Investing“ doo iz Mostara.

Ugovorena vrijednost radova iznosi 1.074.314,18 KM, a rok za izvođenje radova je 8 mjeseci od dana uvođenja u posao.

Ovo je projekt od strateški interesa za općinu Jablanica, a posebno za razvoj turizma.

Obnova mosta u Jablanici

Izvođač radova je izradio Projekt izvođenja radova prema kojem već duže od mjesec dana izvodi radove na probijanju pristupnog puta do prelaza preko Neretve, gdje je uz teške mašine i dizalice do sada urađen veliki dio pripremnih radova kako bi se stvorile pretpostavke za dopremu i spuštanje u rijeku pontona kapaciteta nosivosti minimalno 50 tona.

"Uz sve poteškoće koje su pratile izvođača radova kroz izvođenje radova na pristupnom putu do Neretve, veliki problemi su uzrokovani i pojavom pandemije koronavirusa i proglašenje stanja nesreće u FBiH, ali su uz pridržavanje mjera, uposlenici poduzeća HP „Investing“ doo Mostar uradili veliki dio poslova u skladu s dinamikom radova", navode na službenoj stranici općine Jablanica.

"U narednom periodu u skladu s ugovorom o izvođenju radova predstoje radovi na izradi bušotina, injektiranje istih, izvođenje raznih betonski radova, uklanjanje postojeće horizontalne (desne) rešetkaste konstrukcije u vodi koja je pomjerena uslijed velikih vode, ukupne težine cca. 60 tona, vađenje iste i deponiranje na lokalitet Spomen kompleksa Bitka za ranjenike na Neretvi."

Dodaju kako je predviđena izgradna, transportiranje i montaža nove desne horizontalne rešetke kao glavnog eksponata ukupne težine oko 65 tona.

U narednom periodu se očekuje intenziviranje radova na obnovi porušenog mosta na Neretvi.

"Očekujemo da se ovaj strateški projekt za općinu Jablanica okonča u skladu s predviđenim rokovima, ukoliko aktualno stanje nesreće uzrokovano pojavom Corona virusa (COVID 19), te vremenske i druge nepredviđene okolnosti ne budu sprječavale izvođenje radova", navode.