ZBOG NABAVE UDŽBENIKA Kazneno prijavljena ministrica Ružica Mikulić

Ružica mikulić
Ilustracija / Vrisak.info

Protiv ministrice Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke podnesena je kaznena prijava nadležnom tužiteljstvu u Širokom Brijegu od strane Naklade Alfa.

Alfa ju je prijavila za nesavjesan rad u službi i povredu ravnopravnosti u obavljanju gospodarske djelatnosti, odnosno da je povredom Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u Županiji Zapadnohercegovačkoj i Pravilnika o obveznim udžbenicima i pripadajućim dopunskim nastavnim sredstvima, teško povrijedila prava Naklade Alfa d.o.o i nanijela joj materijalnu štetu koja iznosi preko 10.000 maraka, te istim radnjama oštetila proračun Županije Zapadnohercegovačke u iznosu koji iznosi preko 10.000 maraka.

Ukratko, iz te nakladničke kuće smatraju da ministrica oduzima nastavnicima i školama pravo na odabir udžbenika, kako bi ona odlučivala o istome, te išla u korist drugog nakladnika.

O izboru udžbenika koji će biti u uporabi tijekom sljedeće školske godine škola je ranije obavještavala nakladnike i roditelje putem oglasnih ploča ili izvještavanjem na svojoj službenoj internet stranici. Procedure propisane Zakonom su se uglavnom poštivale u pogledu rada stručnih aktiva učitelja i nastavnika, obveza škola, obveze nakladnika i dr., i bile su uobičajne, tako da nije bilo propusta u bilo kojem segmentu rada preuzetih obveza, sve do 2019.godine.

Prijedlog nije prošao, pa uslijedila odluka

Te godine ministrica upućuje Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole ZHŽ po žurnom postupku u skupštinsku proceduru. Prijedlogom je između ostalog bila predložena izmjena članka 25. navedenog zakona na način da nadležni resorni ministar donosi odluku odnosno izbor koji će se udžbenici i druga nastavna sredstva koristiti u određenoj školskoj godini za redovite učenike u osnovnim i srednjim školama u Županiji.

U obrazloženju prijedloženih izmjena navedeno je da su cilj jeftiniji udžbenici, no iz Alfe navode da je stvarni cilj prijavljene bio da odluku o izboru donosi ona i pogoduje određenim njoj bliskim nakladnicima i na taj način stavi druge pravne subjekte (nakladnike) u neravnopravan položaj u pogledu prometa roba, bez obzira na kvalitetu, a pogotovo cijenu udžbenika.


S obzirom da izmjene zakona nisu učinjene i nisu prošle skupštinsku proceduru, za očekivati je bilo da se za odabir udžbenika za 2019. godinu uradi po postojećem Zakonu i ustaljenim procedurama.

Međutim, kako se navodi u kazenoj prijavi ministrica je samoinicijativno, aktom svoga ministarstva broj :07-02-38-2-168-1/19, dana 17.7.2019. godine, ravnateljima osnovnih škola ŽZH naložila da tijekom istog dana dostave podatke tj. da imenuju po jednog učitelja razredne nastave koji bi bili članovi nekog nelegalnog „Povjerenstva za izbor udžbenika“, koji će se koristiti od 1. do 5. razreda osnovnih škola, time derogirajući kompletno članak 25. Zakona, tj. provodeći ono što joj nije prošlo u skupštinskoj proceduri u hitnom postupku.


“Treba naglasiti kako su učitelji pa tako i sam ravnatelj škole u tom terminu na kolektivnom godišnjem odmoru, te je bilo teško gotovo nemoguće osigurati učitelja koji će sudjelovati u takvom nezakonitom odabiru. Na osnovu održanog sastanka s dijelom učitelja i aklamativnim glasanjem i nemogućnošću prigovora od strane učitelja koji su bili nazočni, prijavljena ministrica je iznudila čak i rezultat tog nezakonitog glasanja za određene udžbenike, u korist pojedinih nakladnika. Ovaj fantomski sastanak je poslužio prijavljenoj kako bi donekle opravdala odluku kojom je nezakonito izvršila izbor udžbenika”, navodi su iz prijave.


Prijavljena je donijela Odluku o izboru udžbenika za učenike od 1. do 5. razreda osnovne škole broj :07-02-38-2-168-23/19 od 23.7.2019. godine kojom je protuzakonito izvršila izbor udžbenika, odnosno potpuno se van svojih ovlasti umiješala u izbor udžbenika i nametnula udžbenike školama po svom nahođenju i na taj način prekršila zakon, a učiteljima odnosno školama oduzela pravo da odlučuju o izboru udžbenika sukladno važećem zakonu, navodi se dalje u prijavi protiv ministrice. Rezultat takva postupanja je da je te godine od Naklade Alfa otkupljeno 79.632 marke manje knjiga nego prethodnu godinu, dok je od konkurentske nakladničke kuće naručeno 93 tisuće maraka više nego godinu ranije, kaže se dalje u prijavi protiv ministrice.

MINISTARSTVO “Ne radi se o pogodovanju”

Iz Ministarstva pak opovrgavaju da se radi o pogodovanju.
“Naklada Alfa d.o.o Mostar je dobro upoznata sa svim događanjima za izmjenu Zakona o udžbenicima, te zna u kojem je smjeru išla izmjena. Problem je bio, odgovara li ta izmjena njima. Ministarstvo je kao predlagatelj uputilo Nacrt Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole ŽZH na Vladu, koja je donijela zaključak da Zakon ide po žurnoj procedure u Skupštinu.

Nije istina da je to ministrica sama napravila, jer nema te ovlasti. Druga stvar koju trebamo istaknuti je da je Izmjenama i dopunama Zakona uređeno da ministar donosi odluku o korištenju udžbenika i to na način da ako se udžbenici nabavljaju iz sredstava Proračuna, odluka se donosi u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama(najpovoljniji), a ako ih nabavljaju roditelji učenika uz obrazloženu preporuku stručnih aktiva učitelja s područja određene jedinice lokalne samouprave.

Tekst Prijedloga Zakona je dostupan na web stranici Skupštine ŽZH i dostupan svima koji žele pročitati i vidjeti što je napisano, a ne vjerovati insinuacijama pojedinaca”, kaže se u pismenom odgovoru Ministarstva, koji potpisuje ministrica Ružica Mikulić. Kada je u pitanju odluka o izboru udžbenika za učenike do petog razreda, ministrica kaže da važeći Zakon o udžbenicima, odnosno članak 25. stavak(1) propisuje da Članovi stručnih aktiva učitelja i nastavnika po predmetnim područjima mogu dati preporuku koji će se udžbenici koristiti.

“Temeljem toga, ovo Ministarstvo je zatražilo da škola imenuje učitelje razredne i predmetne nastave koji će pregledati sve udžbenike za prvih pet razreda osnovne škole i dati preporuke za korištenje udžbenika. Iz svake škole smo dobili predstavnike stručnih aktiva koji su na zajedničkom sastanku donijeli preporuke. Na temelju tih preporuka, donesena je Odluka koju spominjete. Znači, nije istina da je odluka donesena samoincijativno i po vlastitom nahođenju, niti da je prekršen Zakon u bilo kojem smislu”, tvrdi ministrica Mikulić.

Neka institucije rade posao

Odbacuje navode da je zbog privatnih poznanstava stavila Alfu u neravnopravan položaj.

“Naklada Alfa je na temelju nekih svojih viđenja i reagirala na način da je podnijela kaznenu prijavu između ostalog. Istina je nešto sasvim drugo. Što se tiče vašeg pitanja poznaje li ministrica čelne ljude u nakladničkim kućama to je apsurdno. Posao Ministarstva je rad na kvaliteti i poboljšanju odgojno-obrazovnog sustava a suradnja s nakladničkim kućama i ljudima koji rade za njih je neminovna. Ministrica poznaje čelne ljude svih nakladničkih kuća(bez izuzetaka), koji tiskaju udžbenike na hrvatskom jeziku u BiH te njihovih krovnih kuća u RH. Ako se na tome temelje navodi Alfe, onda se išlo svima na ruku”, stoji u odgovoru ministrice. Međutim iz Alfe kažu da se ne radi samo o poznanstvima, nego i o privatnim druženjima ministrice s osobama bliskim nakladničkim kućama kojima su ministričine odluke otišle u korist, te da se isto može vidjeti i na društvenim mrežama.  

Ministrica pak poručuje da je ovo tema koja se proteže od proteklog ljeta i da se nema namjeru braniti po medijima. Poručuje da će institucije ispitati sve navode i utvrditi je li bilo propusta u cijelom postupku. Kaže da Naklada Alfa ometa rad Ministarstva, te je radi osobnih interesa u drugi plan stavila učenike i roditelje i činjenicu da je ZHŽ prva županija koja je svojim učenicima osigurala besplatne udžbenike.

Iz Naklade Alfa pak smatraju da je tim otkupom zapravo zaključan put reformi obrazovanja na tri godine, da su se novci za otkup mogli utrošiti u osiguravanje boljih uvijeta u školama sto se pokazalo osobito u korona krizi, kada se treba odvijati nastava na daljinu, a ne zna se ni što jesen donosi. Podsjećaju da roditelji udžbenike na kraju školske godine moraju vratiti neoštećene, a ukoliko je neki oštećen trebaju ga platiti. Navode još da udžbenici koji su otkupljeni nisu plaćeni ni jednom nakladniku, te su i u tom dijelu očito neki propusti ministarstva u pitanju. Kažu da im je prvenstveo cilj da se skrene pozornost na štetu koja se ovakvim otkupom čini učenicima, roditeljima, nastavnicima i svim poreznim obveznicima jer se sredstva ne troše racionalno, a profitirala je samo jedna nakladnička kuća, dok su svi ostali na gubitku.

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.