Stanari blokirali izgradnju novih stanova na Rondou!

Afera urbicid - Rondo Raljevina
Rondo Raljevina / Facebook

Nakon niza tekstova koje smo objavili o spornoj gradnji u Mostaru, javljaju nam se žitelji svih dijelova Mostara, donoseći papire i obrazlažući svoju problematiku. Jedni od njih su i stanari u Ulici kraljice Katarine, u blizini Rondoa, a gdje je u planu izgradnja stambenog objekta od više tisuća kvadrata. Stanari pričaju, i dokumentacijom potkrepljuju, da je grad Mostar izdao urbanističku suglasnost, bez da je prethodno održana javna rasprava, ili upitano njihovo mišljenje. O objektu su saznali na internetu, te se ubrzo aktiviraju, pišu Gradu i inspekciji i uzimaju odvjetnika. Poručuju i drugim žiteljima da brzo reagiraju kada im se u dvorištu nešto pokušava izgraditi.

Saznali iz brošure

Rješenje o urbanističkoj suglasnosti, bez ikakvog obavještenja susjedima vlasnicima stanova i kuća izdano je 4. siječnja 2018. U veljači iste godine projekt i sliku planirane zgrade smo vidjeli u medijima i u trećem mjesecu se obratili nadležnima.

Pišu, manje-više što smo i mi pisali u nizu svojih tekstova. “Poznato je da to nije građevinsko zemljište, niti je po postojećem (zadnjem usvojenom) regulacijskom planu za grad Mostar na tom mjestu planirana ikakva gradnja, te zahtjevamo da nas uključite u proces izmjene planova i u process usvajanja akata vezanih za spomenutu izgradnju. Molimo vas da odmah djelujete jer ćemo u protivnom biti prisiljeni svoja prava tražiti sudskim putem”, pišu žitelji Odjelu za urbanizam, ali i inspekciji, naglašavajući da u svaku gradnju u njihovu naselju oni moraju biti uključeni.

Nakon protivljenja stanara kreće se u obnovu postupka izdavanja urbanističke suglasnosti, kada se uzimaju u obzir i mišljenja stanara. Grad Mostar u suglasnosti danoj za izgradnju na Raljevini kaže da je po prijemu zahtjeva izvršen uvid u postojeću plansku dokumentaciju izmjena I dopuna prostornog plana, te da se predmetna parcela nalazi u zoni RI, zona kolektivnog stanovanja, a za koju nisu doneseni detaljni regulacijski planovi. Stoga se pozivaju na Povjerenstvo i članak 49. Zakona o prostornom uređenju, koji dozvoljava da komisija izda suglasnost na temelju stručne ocjene Povjerenstva, ako dokumenti prostornog uređenja nisu doneseni. No, ni u ovom slučaju ne smije izostati javna rasprava, objašnjavaju nam upućeniji, koja je održana tek u obnovi postupka urbanističke suglasnosti.

Afera urbicid - Rondo Raljevina

Investitori

Kontaktirali smo investitore na Raljevini. Oni imaju drugačije viđenje situacije. Ističu da stanare nisu pokušali zaobići i da su svi imali priliku reći svoje mišljenje. Tvrde da su stanari prvo načelno bili za gradnju, da bi kasnije tražili obnovu postupaka i bunili se.

Smatraju da nema razloga za njihovu pobunu, osim toga što ne žele da im se poremeti komoditet. Dodaju da je komentar jednog od stanara, koji se buni, da on jednostavno dok pije kavu u svom dvorištu ne želi vidjeti zgradu. Ističu da je ovo uža gradska zona i da toga stanari moraju biti svjesni, te da se graditi mora.

Afera urbicid - Rondo Raljevina

Kažu da je jedna od pritužni stanara bila i da objektu ne mogu pristupiti vatrogasna kola, no da oni imaju nalaz nadležnih službi da to nije tako. Istaknuli su i da gradnja u Ulici kraljice Katarine nije zaustavljena, nego nije ni počela, već je u fazi pribavljanja dozvola. Stanari u Ulici kraljice Katarine uzeli su odvjetnika, baš kao i investitor. Nadaju se različitu ishodu slučaja.

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO