FOTO  POGODOVANJE ILI STRAH Zašto se ilegalne gradnje u Mostaru ne tretiraju jednako?

Hotel Mostar Cube
hercegovina.info

Gradska inspekcija promptno je reagirala kada je u pitanju noćni klub Cube, koji je, kako se može danas vidjeti, ograđen žutom trakom. Ovakvu brzu reakciju po pitanju ilegalne gradnje, koja je samo jedna u nizu mostarskih, treba pozdraviti, kada bi ona bila primjenjivana na svakoga isto. Samo dan nakon primljenog pisma stanara obližnjih ulica i objave hercegovina.info kako na drugoj etaži noćnog kluba Cube niče natkrivena ljetna terasa, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić poslao je građevinsku inspekciju na gradilište. S druge strane, nakon 12 dana čekanja, te brojnih upita stanara Ulice kneza Domagoja, kako našem portalu, tako i inspekciji, a vezano za hotel Mostar, i stanarima i našem mediju odgovoreno je da je inspektor izlazio na gradilište, ali nije nikog našao, pa sad čeka. 

Inspektori su, zbog neposjedovanja dozvola što je potvrđeno iz Službe za građevinske propise, zabranili nastavak gradnje na terasi Cubea. S druge strane ista Služba potvrdila je da ni hotel Mostar nije predavao zahtjeve za legalizira najnovije radove, a gradnja se ipak na ovom objektu nastavlja.

Opravdano se stoga upitati, pogotovo jer je u dva slična slučaja postupljeno dvojako, je li ilegalna gradnja tretirana isto u Mostaru, ili se postupa ovisno o tome tko je graditelj.

Podsjetimo, vlasnik hotela Mostar kazao je da se terasa hotela Mostar gradi u sklopu postojećih dozvola. Iz Službe za građevinske propise su kazali da radovi nisu u sklopu postojećih dozvola. U slučaju Cubea, ravnatelj Kosače je kazao da vlasnik diska, koji nam se nije javio na telefon, ima dozvole, dok je Služba za građevinske propise isto demantirala. U konačnici Cubeu su zatvorili gradilište, a hotelu Mostar ne.

Da zakoni u Mostaru ne vrijede za sve jednako na svojoj koži su osjetili i mještani naselja Bijeli brijeg. Na mjestu kućice i mimo regulacijskog plana nikla je najviša zgrada na Bijelom brijegu. Mještani su putem odvjetnika zatražili od gradskog ureda uvid u projektnu dokumentaciju na što im Grad Mostar ni nakon četiri mjeseca nije izdao rješenje i udovoljio zahtjevu. U jednom od obrazloženja kazali su da nemaju dokumentaciju jer su je poslali u Županiju!?

Ilegalna gradnja u Mostaru je podjednako ilegalna bez obzira na nositelja gradnje, ili ipak ne. Ukoliko će se zatvarati gradilišta samo jednih, a drugima ostavljati vremenski prostor da radove privedu kraju, u pitanju je ovo drugo.

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.