OGORČENI NA URBANIZAM Pola Brijega potpisalo peticiju, a investitor nastavio gradnju

Bijeli brijeg - Joks
hercegovina.info

67 vlasnika stanova i kuća na Bijelom brijegu potpisalo je i predalo peticiju Odjelu za urbanizam i građenje Gradske uprave Mostara, Mjesnoj zajednici Bijeli brijeg te gradonačelniku Ljubi Bešliću, saznaje hercegovina.info. U istoj se protive izgradnji stambenog objekta na Bijelom brijegu od šest katova te još jednog pored, za kojeg će se, kažu stanari, ubrzo postavljati i kran na obližnjem boćalištu.

Boćalište na Bijelom brijegu gdje investitor planira postaviti kran
Boćalište na Bijelom brijegu gdje investitor planira postaviti kran

I premda je nakon pisanja portala hercegovina.info zaustavljena gradnja na zgradi zbog koje se stanari bune, budući da investitor nije imao dozvolu za šesti kat, ona se ovih dana nastavila. To bi moglo značiti samo jedno, da je investitor u međuvremenu ishodovao dozvolu i za šesti kat, a o čemu potvrdu nemamo, budući da služba koja izdaje dozvole o svemu šuti.

Stanari pak smatraju da nadležna služba radi mimo zakona i njihove volje te su angažirali i odvjetnika. Planiraju i sastanak svih stanara, na kojem će odlučiti što dalje, a poručuju da stati neće.

Zgrada na Bijelom brijegu - Nastavak gradnje šestog kata zabilježen u ovom tjednu
Zgrada na Bijelom brijegu - Nastavak gradnje šestog kata zabilježen u ovom tjednu

Potpisnici peticije isključivo odgovornim smatraju Odjel za urbanizam i građenje, odnosno Službu za građevinske propise, koja pod opisom „intervencija, rekonstrukcija, dogradnja i nadziđivanje“ izdala dozvolu za najveću zgradu na Bijelom brijegu, na mjestu prizemnice.

Potpisnici peticije smatraju da je njihovo naselje ionako prenapučeno, da su im ugrožena temeljna ljudska prava i privatnost. Peticija pokriva i zgradu koja je tek u planu izgradnje, budući da su navedene čestice zgrade koja je izgrađena, ali i one koja čeka dozvolu. Sve to je i navedeno u opisu peticije, te predano na gore navedene adrese.

Podsjetimo, inspektor Nebojša Šarić nedavno je za hercegovina.info izjavio da investitor Joks nema dozvolu za šesti kat te da su radovi tamo obustavljeni, kao i da ima 60 dana da se prilagodi odobrenom projektu ili izvrši njegove izmjene i dobije dozvolu za već izgrađeno. Mještani su nam slali fotografije gdje je vidno da šesti kat nestaje, da bi unatrag par dana opet počela gradnja.

Bijeli brijeg - Joks
Unatoč zabrani, izgradnja spornog šestog kata nastavljena u ovom tjednu

U međuvremenu, ohrabreni našim pisanjem, javljaju se i žitelji drugih mostarskih naselja.

Tako nam je nekoliko osoba pisalo da provjerimo za koliko katova ima dozvolu investitor u mostarskom naselju Vatikan, gdje na internetu objavljeni projekt mnogo odudara od stvarnog stanja. Vjeruju da je i u njih ista situacija kao na Bijelom brijegu. Ni na ovaj upit iz Službe za građevinske propise, protiv čijeg rada se buni najmanje 67 vlasnika nekretnina s obiteljima, nisu odgovorili.

K.Perić/Hercegovina info

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.