JAVNE NABAVKE SKB MOSTAR U tjedan dana dobili dva natječaja, u posljednjih deset godina - desetine milijuna maraka

SKB Mostar Melcom
Ilustracija

Tvrtka Melcom d.o.o. u prvih sedam dana mjeseca srpnja dobila je čak dva javna natječaja SKB Mostar. 

Direktor tvrtke je Mate Čujić, dugogodišnji prijatelj ravnatelja SKB Mostar, Ante Kvesića koji je njihovo prijateljstvo potvrdio u jednom intervju navevši kako "to ne znači ništa".

Tvrtka je u Otvorenom postupku javne nabave reagensa i potrošnog materijala aplikabilnog na aparat VirClia proizvodača Virceli ili ekvivalent, za godišnje potrebe Zavoda za mikrobiologiju i molekulamu dijagnostiku, 01.07.2020. godine dobila natječaj vrijedan 196.799,45 maraka.

Svega šest dana kasnije, točnije 07.07.2020. godine, ista tvrtka je u otvorenom postupku javne nabave Real Time PCR (qPCR) aparata za potrebe Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveudilišne kliničke bolnice Mostar dobila natječaj vrijedan 104.773,50 maraka.

Jedan od najvećih dobavljača SKB Mostar

Kada je riječ o iznosima, tvrtka Melcom je jedan od najvećih dobavljača mostarske bolnice. Prema podacima CIN-a, samo u razdoblju od 2011. do 2015. godine ova tvrtka je od SKB Mostar dobila poslove u vrijednost od gotovo 15 milijuna maraka.

Ništa drugačije nije ni posljednjih godina kada su pod raznim stavkama poput "Nabave potrošnog materijala za potrebe SKB Mostar" dobivali iznose od više stotina tisuća maraka.

Za samo jedan takav natječaj su u ožujku 2017. godine dobili nešto više od 245 tisuća maraka dok su primjerice u svibnju 2018. godine u svega tjedan dana dobili dva natječaja u vrijednosti od 145.068,77 maraka i 351.002,05 maraka.

Prema podacima javnih nabavki, tvrtka Melcom je u drugoj polovici 2019. godine od SKB Mostar dobila poslove u vrijednosti od 4.8 milijuna maraka.

I tu se radilo o većim ugovorima u kratkom vremenskom intervalu. Tako je krajem kolovoza i početkom rujna, ista tvrtka dobila tri ugovora u vrijednosti od 173.551,95 maraka, 334.094,90 maraka i 100.686,12 maraka.

Svega tjedan dana poslije, tvrtci Melcom pripalo je 19 LOTova u procesu javne nabavke potrošnog materijala, čija je ukupna vrijednost gotovo milijun i pol maraka.

U istom mjesecu, točnije 20. rujna, tvrtka Melcom dobila je u okviru javne nabavke kemikalija i reagensa pet LOTova u vrijednosti većoj od 1.3 milijuna maraka.

Posljednjih dana 2019. godine, točnije 30.12.2019. godine, tvrtka Melcom d.o.o. dobiva sedam LOTova u vrijednosti gotovo 300 tisuća maraka.

U veljači 2020. godine, za nabavku reagensa i potrošnog materijala dobivaju otvoreni natječaj u vrijednosti od 367.000 maraka.

Mjesec dana poslije, 20. ožujka dobivaju natječaj vrijedan više od 90.000 maraka. Mjesec dana nakon toga, 28.04. tvrtka Meldom dobiva i javni natječaj za nabavu medicinskih sredstava za sprječavanje širenja i ublažavanje posljedica koronavirusa u vrijednosti većoj od 100.000 maraka.

Za javnu nabavu repromaterijala za testiranje krvi na krvlju prenosive bolesti kod darivatelja krvi, tvrtka Melcom početkom lipnja 2020. godine dobiva otvoreni postupak u vrijednosti 263.941,49 maraka. 

U srpnju tekuće godine, kao što smo i već naveli, dobili su dva natječaja u vrijednosti od gotovo 300 tisuća maraka.

SKB Mostar Melcom

Tvrtka se spominjala i u prijašnjim javnim nabavkama

Tvrtka Melcom u žižu javnosti dolazi 2008. godine kada Vlada HNŽ-a smjenjuje Radu Bošnjaka sa pozicije direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Smjeni Bošnjaka prethodio je tender za nabavku lijekova na teret Zavoda, na kojem je on odabrao samo tvrtku Melcom iz Mostara. Milijunski posao dodijeljen je ovoj tvrtki, nakon čega su uslijedile reakcije ljekara te Farmaceutske komore HNŽ-a.

Tadašnji ministar Faletar je formirao Komisiju, koja je utvrdila da su tijekom raspisivanja i dodjele tendera postojale nepravilnosti. Odlukom je jasno precizirao da se ne koristi nova esencijalna lista lijekova, koju je formirao Zavod, već da se primjenjuje stara lista.

Melcom, a bio je i Melifico

Isti vlasnik tvrtke Melcom d.o.o., bio je vlasnik tvrtke Melifico d.o.o. Zanimljivo je da se i ova tvrtka spominje u javnim nabavkama.

Prema podacima bosanskohercegovačkog pravosuđa u dokumentu "Praćenje procesuiranja predmeta korupcije u BiH", tvrtka se spominjala u optužnici protiv Branka Ivkovića.

Optužnicom iz prosinca 2014. godine, optuženi Branko Ivković teretio se da je u razdoblju 2006. - 2007. godine zloupotrijebio svoj položaj direktora Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske župuanije u Livnu tako što je preuzeo platiti dug, u vrijednosti od 1.250.000 maraka, Županijske bolnice Livno prema privatnoj tvrtci Melifico d.o.o. iz Mostara za lijekove koje je ova tvrtka isporučila bolnici, navodi se u ovom dokumentu.

Takvim postupanjem, optuženi Ivković je prema navodima iz optužnice prekršio Statut Zavoda za zdravstveno osiguranje i Zakon o zdravstvenom osiguranju. U siječnju 2016. godine, Općinski sud u Livnu je prvostupanjskom presudom oslobodio optuženog Ivkovića od optužbe. U srpnju 2016. godine, Županijski sud u Livnu ukinuo je prvostupanjsku presudu i odredio ponovno suđenje.

U prosincu 2016. godine, nakon ponovnog suđenja, Općinski sud u Livnu ponovo je oslobodio optuženog Ivkovića od optužbi. U lipnju 2017. godine, Županijski sud u Livnu potvrdio je oslobađajuću presudu.

Više od 20 milijuna maraka u posljednjih deset godina

Uzimajuću u obzir podatke CIN-a za razdoblje od 2011. do 2015., gdje je navedeno kako je SKB Mostar u procesima javne nabavke tvrtci Melcom d.o.o. dodijelio gotovo 15 milijuna maraka, te kako je istoj tvrtci samo u drugoj polovici 2019. godine isplaćeno gotovo pet milijuna maraka, može se zaključiti kako je SKB Mostar navedenoj tvrtci u posljednjih deset godina na račun javnih nabavki uplatio daleko više od 20 milijuna maraka.

Ali "to ne znači ništa..."

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.