Gradska uprava 'nema' dozvole koje je izdala, il' nema aparat za kopiranje

Ljubo Bešlić
hercegovina.info

Gradska uprava Mostara odbila je stanarima Bijelog brijega pristup informacijama oko izgradnje nove zgrade u susjedstvu.

U rješenju koje su dobili stanari navodi im se da isto ne mogu dobiti „zbog neposjedovanja traženih podataka u Gradskoj upravi Grada Mostara".

Stanari su zahtjev za pristup informacijama po odvjetniku poslali 7. siječnja, da bi, nakon skoro tri mjeseca dobili rješenje da papire neće dobiti.

Iz Tajništva gradonačelnika naveli su da Odjel za urbanizam i građenje nije dostavio tražene informacije u zakonskom roku, premda su im više puta upućivane požurnice.

Na koncu je Služba za građevinske propise Tajništvu odgovorila da su dozvole za objekte na Bijelom brijegu poslali Ministarstvu prostornog uređenja, koje ih je također tražilo, pa Tajništvo šalje stanarima ovakvo rješenje. Stanari na takvo rješenje mogu prigovoriti gradonačelniku Ljubi Bešliću u roku od osam dana.

Pojednostavljeno rečeno, Gradska uprava Mostara stanarima na Bijelom brijegu dva mjeseca nije dostavila na uvid dozvole za zgradu u susjedstvu, opravdavši to nedostatkom kopir aparata, odnosno da su originale dozvola poslali u Županiji i nemaju druge, što je malo vjerojatno.

Iz Službe za građevinske propise u više navrata našoj su redakciji kazali da je sva dokumentacija dostupna i nije tajna.

I na zadnji poziv šef Službe Zdravko Čuljak ističe da je dokumentacija - dostavljena stanarima na Bijelom brijegu, odnosno njihovu odvjetniku. Međutim, zadnje što odvjetnik ima je rješenje od Tajništva gradonačelnika da ne mogu dobiti uvid u dozvole jer su ih navodno iz urbanizma poslali u Županiju.

Ministarstvu prostornog uređenja HNŽ također smo dva puta slali upit o tome jesu li konačno zaprimili dokumentaciju vezanu za izgradnju na Bijelom brijegu

Ni oni ne odgovaraju već mjesec dana na naš upit, koji smo opetovano poslali. U odgovoru koji su ranije slali stajalo je da su i sami čekali dokumentaciju tri mjeseca

„Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja 5. studenog prošle godine zaprimilo zahtjev za poništenje rješenja Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara, kojim je izdato odobrenje za gradnju stambeno-poslovnog objekta na k.č..2562/7 k.o.Mostar (nova k.č. 1438/2 k.o. Mostar II , Bijeli Brijeg I.) Postupajući po zahtjevu Ministarstvo je 18. studenog dostavilo Odjelu za urbanizam Grada Mostara, te sukladno čl.260 st.2 Zakona o upravnom postupku dopisom, broj: UPII-09-03-25-114/19 zatražilo da se dostavi cjelokupan spis po ovom predmetu. Mjesec dana iza, nakon što im ništa nije odgovoreno, 11. prosinca prvostupanjskom tijelu je upućena Urgencija za dostavu spisa. Do danas ovo Ministarstvo nije zaprimilo odgovor Odjela za urbanizam i graditeljstvo/građenje Grada Mostara“, kazali su 13. veljače za hercegovina.info iz Ministarstva prostornog uređenja HNŽ-a.

I hercegovina.info slala je dodatne upite Gradskoj upravi Mostara ponajprije vezano za tumačenja propisa, a što se radi na način da na prizemnici može biti „nadograđena“ zgrada.

Pojašnjenje Gradske uprave, odnosno nadležne službe je da je gradnja zgrade na maloj prizemnici propisna, sve dok ne ugrožava susjede!?

Ono što su u cijelosti iz Službe za građenje odgovorili jeste da je osoba koja stavlja potpis na sve dozvole u Mostaru gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji u odsutnosti zadužuje osobu koja ih potpisuje umjesto njega. Tako na nekim suglasnostima, poput one na Raljevini, imamo potpis – „za gradonačelnika Radmila Komadina“.

U međuvremenu, insvestitori na Bijelom brijegu su pokušali organizirati sastanak sa stanarima kojima je zasmetala njihova zgrada. Međutim, sastanak se nije dogodio, jer stanari prvo žele uvid u dokumentaciju iz Gradske uprave Mostara.

Usputno rečeno, za one kojima nije trebalo, rok u kojem Gradska uprava treba odgovoriti po zahtjevu za pristup informacijama je 15 dana.

U ovom slučaju stanarima je odgovoreno nakon dva i pol mjeseca da im se ne može odgovoriti jer navodno oni koji su dozvole izdali nemaju iste kod sebe.

Ljubo Bešlić

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.