GRADNJA NA BRIJEGU Ministarstvo utvrdilo 'pravne greške-nezakonitosti' i naložilo upravni postupak

Joks Bijeli brijeg
hercegovina.info

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ-a, nakon pet mjeseci, i posredovanja Upravne inspekcije HNŽ-a dobilo je dokumentaciju vezano za izgradnju na Bijelom brijegu. Potvrđeno je to za hercegovina.info iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

'pravne greške-nezakonitosti'

„Provodeći upravni postupak ovo Ministarstvo je utvrdilo 'pravne greške-nezakonitosti' u postupku donošenja osporavanih rješenja (rješenje o urbanističkoj i rješenje o odobrenju za gradnju), te je prvostupanjskom organu, Gradskoj upravi Mostara naložio 'da u roku 30 dana, pokrene upravni postupak po službenoj dužnosti, ispita razloge ništavnosti donesenih rješenja o urbanističkoj suglasnosti i rješenja o odobrenju za gradnju broj te da u skladu sa Zakonom o upravnom postupku donese odgovarajući upravni akt“, kazali su u odgovoru za hercegovina.info iz tog ministarstva. Izgradnji na Bijelom brijegu protivi se zasebno jedan stanar, kojeg zastupa jedan odvjetnički ured, potom skupina stanara, koju zastupa drugi odvjetnički ured. Svi su složni u jednom, da su isključeni iz procesa izdavanja dozvola, a što se nije smjelo dogoditi. Najmanje u svemu krive investitora, a najviše izdavače dozvola.

Podsjetimo, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja 18. studenog prošle godine dostavilo je Gradskoj upravi Mostara zahtjev za dostavom cjelokupnoga spisa oko izgradnje na Bijelom brijegu sa očitovanjem po ovome predmetu. Kako nadležni odjel Grada Mostara nije postupio po zahtjevu ministarstva, isto je dana 11. prosinca uputilo urgenciju za dostavom spisa sa očitovanjem.

Kako niti nakon urgencije odjel Grada Mostara nije dostavio predmetni spis, dana 18. veljače Ministarstvo je obavijestilo Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ, tj. Upravnu inspekciju HNŽ, da postupi u skladu sa svojim ovlastima, a u vezi nedostavljanja dokumentacije.

Županijska upravna inspektorica potom traži od Gradske uprave Mostara da u roku 5 dana dostavi cjelokupan spis, koji potom i stiže u ministarstvo.“Dana 27. travnja ovo Ministarstvo je zaprimilo spis predmeta „Joks“ d.o.o.“, kažu iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ-a.  

Žele uvid u dozvole, ali službeno

Investitor se u međuvremenu pokušao sastati sa stanarima, što isti izbjegavaju budući da još nemaju službenog uvida u dozvole. Koncem ovog tjedna odvjetnik skupine stanara, koji su i potpisnici izgradnje na Bijelom brijegu trebao bi biti uključen u postupak izdavanja dozvola. Stanarima je zahtjev za pristup informacijama odbijen, a kazano im je da dokumentacije nema jer je poslana u Županiju, a taj odgovor je mnogo stariji od datuma kada je Ministarstvo i primilo dokumentaciju. Nadalje, iz Gradske uprave Mostara, koju smo također ponovno kontaktirali, tvrde da im nije naložen upravni postupak, nego samo presipitivanje dozvola.

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.