VIDEO  Grad šuti i ne da uvid u dozvole, stanari kažu da im sve udara i na psihu

Nakon niza tekstova na našem portalu, a u kontekstu ilegalne gradnje u Mostaru, gdje smo obuhvatili desetak lokacija u samom središtu grada s upitnom gradnjom, uključuju se i drugi mediji.

U Dnevniku 2 BHRT-a obrađena je problematika gradnje na Bijelom brijegu, gdje je cijeli jedan kat bio izgrađen bez dozvola, a što je nakon našeg pisanja zaustavljeno. Međutim, stanari ne žele na tome stati, jer smatraju da je Odjel za urbanizam protuzakonito izdao dozvole na ovom mjestu.

“Na toj lokaciji samo su se mogli raditi manji zahvati. Oni su napravili najvišu zgradu. Inspekcija je nakon pisanja izlazila na teren, utvrdilo se da oni imaju kat više nego što su dobili dozvolu. Međutim, puno je sporniji ovaj dio – kako su uopće dobili dozvole za gradnju mimo regulacijskog plana kojeg je 2012. godine donijelo Gradsko vijeće. Znamo da nema izbora u Mostaru, a nema ni Gradskog vijeća”, izjavio je jedan od stanara na Bijelom Brijegu.

Podvlače da ne krive graditelje, nego izdavatelje dozvola.

“Ja sam jedna od stanara koji su revoltirani na sve ovo što se radi. Osnovna prava za život su nam oduzeta, nema svjetlosti, nema sunca, buka je i prašina. Problem nije u investitorima, problem je u onim ljudima koji izdaju dozvole. Izdaju ovakve dozvole, nije to samo problem na Bijelom Brijegu, nego u cijelom gradu. Psihički sve ovo djeluje na čovjeka”, zaključila je stanarka na Bijelom Brijegu. Zanimljivo je da BHRT-u iz gradskog urbanizma i inspekcije nisu dali izjave.

Nama su pak, nakon poziva na Zakon o pristupu informacijama nekoliko puta objašnjavali neobjašnjivo, kako na temeljima trošne prizemnice može niknuti višeetažni objekat.

Naime, u kontekstu izdavanja nedozvoljenih dozvola, iz Gradske uprave Mostara se pozivaju na nadogradnju, i nadziđivanje iz službenog glasnika, a po kojem su dozvoljene tek manje intervencije na postojećem objektu. Tom logikom, a kako smo i pisali, na mjestu bilo kojeg kokošinjca, štale i kućice u Mostaru može niknuti višeetažni stambeni div, pod pojmom „rekonstrukcija i nadogradnja“.

Podsjetimo, prvotno je na Brijegu bila kućica, a sada je tu zgrada. Kuća je bila centrirana, a zgrada pokrila cijelu parcelu.  

Za podsjetiti je da su stanari tražili od Gradske uprave Mostara uvid dozvole još 7. siječnja, a zahtjev im je odbijen, uz obrazloženje da su ih poslali u Županiju.

Iz Županije šute na naše upite što su poduzimali po ovom predmetu, a BHRT-u su rekli da su 18. veljače obavijestili Ministarstvo pravosuđa i uprave i lokalne samouprave HNŽ-a, upravnu inspekciju HNŽ-a da postupi u skladu sa svojim ovlastima, a u vezi s nepostupanjem Grada Mostara po zahtjevima i urgencijama Ministarstva prostornog uređenja HNŽ-a.

Bijeli brijeg - Joks

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.