DIGLI SE STANARI I U CENTRU 2 Sumnjive im dozvole za zgradu u susjedstvu

Majop zgrada Mostar Afera urbicid
Ilustracija / hercegovina.info / skyscrapercity.com

Žitelji još jednog mostarskog naselja bune se zbog nove zgrade u susjedstvu te su krenuli u postupak obaranja dozvola koje je izdao Odjel za urbanizam i građenje Grada Mostara.

15 stanara iz Ulice Mile Budaka (br. 105 i 109), angažiralo je odvjetnika, a priča je manje-više slična onoj na Bijelom brijegu, ili onoj u Ulici kralice Katarine. I ovdje se stanari smatraju oštećenima i tvrde da ih nitko nije kontaktirao u procesu izdavanja dozvola.

Stanare u sporu koji imaju s društvom MAJOP d.o.o. Mostar zastupa odvjetnik Hrvoje Galić:

“Rješenjima Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara broj UPI-07/2-25-3435/18 od 20.07.2018. i broj UPI-07/2-25-3435/18-2 od 24.05.2019. društvu MAJOP d.o.o. Mostar, odobrena je izgradnja stambeno-poslovnog objekta u neposrednom susjedstvu stambenih jedinica koje se nalaze na adresi ulica Mile Budaka 105 i 109, a zbog čega stanari tih zgrada, trpe brojne štetne posljedice.

Prema mišljenjima mojih stranaka, navedena rješenja su donesena mimo važeće zakonske procedure, odnosno donesena su bez pribavljanja bilo kakve suglasnosti stanara stambene zgrade na koju je naslonjen predmetni stambeno poslovni objekt (ulica Mile Budaka 105 i 109 ), odnosno donesena su iako nije bio izrađen ovlašteni elaborat iskolčenja nadležne geodetske službe”, potvrdio je u ime stanara odvjetnik Galić za hercegovina.info.

Majop zgrada Mostar Afera urbicid
Prema njegovim riječima, zbog navedenih nedostataka, Odjel za urbanizam i građenje Grada Mostara nije mogao donijeti ta rješenja jer nije postojao valjani zakonski temelj za donošenjem takvih rješenja.

Galić ističe da su njegove stranke probleme pokušavale riješiti mirnim putem, zagovarajući sastanak sa nositeljem odobrenja, odnosno predstavnikom društva MAJOP d.o.o. Mostar, međutim, isti nisu pokazali nikakav, konkretan, interes za rješavanjem predmetne situacije.

Kontaktirali smo i tvrtku Majop, da pitamo komentar oko pobune u naselju gdje su izgradili objekt. Ističu nam da se ne radi o nikakvoj pobuni i da se ovdje radi o pojedincu koji sve vodi i ima nešto protiv njihove zgrade te da je proces u tijeku. Dalje nisu željeli razgovarati.

Stanari su 27. veljače, potvrdio je i Galić, podnijeli prijedlog za obnovu postupka Odjelu za urbanizam i građenje Grada Mostara kojim traže da se udovolji tom prijedlogu, te ukinu gore navedena rješenja, uz provođenje novog, zakonitog upravnog postupka.

U Odjelu za urbanizam i građenje Grada Mostara saznajemo da su zaprimili pismeni podnesak od odvjetnika, poslan u ime stanara kod Majopa, te da je u tijeku poduzimanje radnji na ovom predmetu.

Majop zgrada Mostar Afera urbicid

Po regulacijskom planu na ovoj čestici je gradnja moguća, Prizemlje + 3 kata i mansarda, ili sveukupno 4 nadzemne etaže. Žitelji ovog naselja, uz ostalo, konstatiraju da je upitna, odnosno premašena katnost, te gabariti.

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.