AFERA URBICID Evo kako od kokošinjca do nebodera u Mostaru

Joks zgrada Bijeli brijeg
hercegovina.info

Šef službe za građevinske propise Gradske uprave Mostara, Zdravko Čuljak nakon mjesec dana čekanja odgovorio je na naša pitanja oko objekata na Bijelom brijegu. Potvrdio je sva naša pisanja oko nelegalno izgrađenog šestog kata, kao i da su zaprimili peticiju stanara. Međutim, nije odgovorio na pitanje kako je uopće mogla biti izgrađena zgrada na mjestu gdje su dozvoljene samo manje intervencije na kući –prizemnici. Razumijemo da na to pitanje nije ni imao odgovor, jer se ovdje, po gradskim propisima nije smjelo graditi, a dozvole su ipak izdane.

U kontekstu izdavanja nedozvoljenih dozvola, iz Gradske uprave Mostara ponovno se pozivaju na nadogradnju, i nadziđivanje iz službenog glasnika, a po kojem su dozvoljene tek manje intervencije na postojećem objektu. Čuljkovom logikom, na mjestu bilo kojeg kokošinjca, štale i kućice u Mostaru može niknuti višeetažni stambeni div, pod pojmom „rekonstrukcija i nadogradnja“.

Podsjetimo, prvotno je na Brijegu bila kućica, a sada je tu zgrada. Kuća je bila centrirana, a zgrada pokrila cijelu parcelu. Ali, služba za građevinske propise nastavlja s obmanom da se ovdje mogli graditi na ovaj način.

„Ponavljamo da nismo dozvolili izgradnju objekta sa šest katova, nego smo sukladno Odluci o usvajanju Izmjene i dopune Regulacijskog plana Bijeli Brijeg I faza II („Službeni glasnik Grada Mostar“ broj 11/12) dozvolili rekonstrukciju, dogradnju i nadziđivanje postojećeg građevinskog objekta (visina kao ostali susjedni objekti), navodi se u odgovoru šefa službe za građevinske propise Zdravka Čuljka.

Podvlačimo i smanjujemo za kat. Izdavanje dozvole za gradnju objekta i od pet katova na mjestu individualnog stambenog objekta, za kojeg gradski propisi kažu da je moguća samo manja intervencija, teži je prijestup Odjela za urbanizam grada Mostara, jer se bez novog regulacijskog plana i Gradskog vijeća, ovdje uopće nije smjelo graditi, pa i da su četiri kata.

Joks zgrada Bijeli brijeg

Iz Gradske uprave nas pokušavaju zavrtjeti u krug, i težište staviti na šesti kat, koji su investitori napravili bez dozvole, a što smo ranijim pisanjem i dokazali. „Kroz naše odgovore i uvidom u građevinsku dokumentaciju za navedeni građevinski objekt vidljivo je da smo vodili računa i imali u vidu da objekt bude iste visine kao ostale zgrade koje imaju maksimalno pet katova, te smo sukladno tome i izdali rješenje (građevinsku dozvolu)", kaže šef službe za građevinske dozvole Zdravko Čuljak.

U ostalom dijelu dopisa potvrdili su da je Odjel za urbanizam i građenje zaprimio peticiju građana kojom su tražili da se obustavi građenje na novom objektu koji je u izgradnji, gdje su investitori mimo odobrenja za građenje (građevinska dozvola) pokušali da izgrade šesti kat.

Joks zgrada Bijeli brijeg

„Postupajući po peticiji uredovala je nadležna građevinska inspekcija Grada Mostara, i tom prilikom obustavljeni su daljnji radovi na građenju“, kaže se u odgovoru iz Gradske uprave, odnosno službe za građenje.

Ovdje također moramo napraviti manji ispravak, odnosno konstatirati da je inspekcija djelovala nakon što je naš portal objavio priču stanara, koji su peticiju potpisali i poslali kasnije. No to je manje bitno, od težišta cijele naše priče – da se ovdje nije smjelo graditi.

Tijek Afere Urbicid pratite samo na hercegovina.info:

Joks zgrada Bijeli brijeg

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.