ŽENIT ĆU SE I JA OVE ZIME Hrvatska izdala preporuke za vjenčanja

Vjenčanje
Getty images

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za održavanje vjenčanja, pogreba, za stavljanje u funkciju dječjih igrališta te za način bavljenja rekreativnim sportom na otvorenom.

S obzirom na rizik prijenosa bolesti COVID-19 prilikom stavljanja u funkciju dječjih igrališta i rekreacijskih poligona na otvorenome preporuča se sljedeće:

Organizacija: Dječja igrališta i rekreacijski prostori na otvorenome stavljaju se u funkciju. Stavljaju se na raspolaganje i prateći sadržaji poput klupa za sjedenje na otvorenome.

Fizička distanca: Potrebno je održavati fizičku distancu među osobama od 1,5 metra. Pri tome pratitelj djeteta i dijete ne moraju održavati fizičku distancu. Potrebno je obratiti pažnju odnosno podučiti djecu da izbjegavaju grupiranje na jednom mjestu i održavaju fizičku distancu koliko je moguće.

Dezinfekcija i nošenje maski za lice: Za vrijeme boravka na dječjim igralištima te tijekom bavljenja rekreativnim sportom na otvorenom preporuča se češće dezinficirati ruke te izbjegavati dodirivanje lica nečistim rukama.

Na vjenčanja samo najuža obitelj

Zavod je predstavio i upute za vjenčanja koja će se održavati isključivo u krugu obitelji, svjedoka, predstavnika službene osobe te predstavnika vjerske zajednice.

Zbog sprječavanja širenja infekcije broj osoba na vjenčanju ovisi o mogućnosti održavanja razmaka od 1,5 metra među sudionicima. Niti jedan sudionik ne smije imati povišenu tjelesnu temperaturu niti imati simptome akutne respiratorne infekcije.

Fizička distanca: Potrebno je održavati fizičku distancu među osobama od 1,5 metra u prostoru gdje se odvija službeni dio ceremonije vjenčanja. Održavanje fizičkog razmaka posebno je važno radi zaštite zdravlja osoba koje pripadaju osjetljivim skupinama.

Maske za lice: Preporuča se nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru. Osim medicinskih maski mogu se koristiti i platnene maske za lice te druga pokrivala koja prekrivaju usta i nos.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.