MATURANTI IZ ITALIJE I NJEMAČKE Ljetovali u Hrvatskoj, donijeli koronu kući

Hrvatska EU granica
Ilustracija

Talijanski i njemački maturanti vratili se iz Hrvatske s koronom. Više od pola novih slovenskih slučajeva iz Lijepe Naše.

Kod najmanje devet mladih Talijana i isto toliko Nijemaca pri povratku u njihove zemlje potvrđen je koronavirus. Dio zaraženih njemačkih maturanata simptome je imao već treći dan boravka u Hrvatskoj pa nije jasno gdje su se zarazili. Epidemiolozi pozivaju mlade da se ne ponašaju kao da virus ne postoji, piše Dnevnik.hr.

Dva maturanta iz Padove u Italiju su se iz Hrvatske vratila pozitivna na koronavirus, a ostali njihovi suputnici, njih 24 iz Venecije i 13 iz Padove u samoizolaciji su i morat će na testiranje, piše Corriere del Veneto.


Maturanti su bili na putovanju na Pagu, a vratili su se 1. kolovoza. Nakon povratka jedan je maturant dobio temperaturu te se javio svom liječniku. Simptomi su blagi i nije u teškom stanju. Drugi kod kojeg je potvrđen koronavirus nema simptoma. Epidemiolozi pokušavaju pronaći sve njihove kontakte.

Kako piše Corrierre del Venetto, u Hrvatskoj su maturanti uživali u izlascima, festivalima i drugim događajima, a odsjeli su u apartmanima u kojima je bilo do sedmero ljudi. List piše kako je nakon povratka iz Hrvatske zaraženo još pet maturanata iz Pedemontane i dva iz Berice, ali nije poznato jesu li bili s 18-godišnjacima iz Padove.

Talijanski liječnici pozivaju sve, naročito mlade da se drže epidemioloških pravila te da se ne ponašaju kao da koronavirus ne postoji.


Zarazili se i mladi Nijemci?

Najmanje devet mladih Nijemaca iz Hrvatske se vratilo s koronavirusom, kažu iz Ureda za zdravstvo njemačkog okruga Göppingen, prenosi Večernji list.

Svi su u karanteni, kao i njihova 54 kontakta. Još nije sigurno jesu li se zarazili u Hrvatskoj ili su pri ulasku u zemlju već bili bolesni jer su neki od njih simptome, grlobolju, nedostatak okusa, kašalj i glavobolju, osjetili već treći dan nakon dolaska, no nisu potražili pomoć. Da su bolesni, saznalo se tek kad su se testirali pri povratku u zemlju.

"Riječ je o grupi od 14 maturanata u dobi od 18 i 19 godina iz Göppingena, najviše iz mjesta Donzdorf, koji su na u Hrvatsku otišli preko hamburške agencije za party putovanja. Putovali su autobusom iz Hamelna, u Hrvatskoj su bili od 25. srpnja do 1. kolovoza, a za sada nemamo informacije o tome gdje su bili smješteni, u hotelu ili privatnom smještaju", rekla je Večernjem Clarissa Truhart iz tamošnjeg Ureda za zdravstvo.

Iz Ureda za zdravstvo istaknuli su kako se mladi turisti nisu pridržavali epidemioloških i higijenskih mjera.
Slovenci brinu zbog slučajeva uvezenih iz Hrvatske

"U zadnjem je tjednu od 21 importiranog slučaja njih nešto više od polovice bilo iz Hrvatske", kazala je u petak epidemiologinja Nacionalnoga instituta za javno zdravlje (NIJZ) Marta Grgič Vitek, dodavši da to ne čudi jer u Hrvatskoj ljetuje ili boravi velik broj slovenskih državljana.

Takvi se uvezeni slučajevi najviše bilježe kod ljudi mlađih od 24 godine koji se u inozemstvu ne paze nego odlaze na masovna druženja i zabave, gdje je mnogo ljudi, pa je mogućnost zaraze utoliko veća, naglasila je slovenska infektologinja.

Kao jednu od lokacija iz kojih dolaze uvezeni slučajevi navela je otok Pag, rekavši da je riječ o mladima koji odlaze u klubove i na masovna druženja gdje se ne pridržavaju pravila fizičke distance iako sam Pag nije problematičan s obzirom na to da broj potvrđenih zaraza među lokalnim stanovništvom nije velik.

Slovenski mediji ovih su dana opširno prenosili članke iz njemačkog i češkog tiska o svojim turistima koji su se navodno zarazili u Hrvatskoj, posebno problematizirajući plažu na Zrću i tamošnje noćne klubove.