JELIĆ ODGOVORIO DŽAFEROVIĆU On je zadnji koji bi trebao pričati o civilizacijskim vrijednostima

Zlatan Mijo Jelić
Duško Jaramaz/PIXSELL

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozvao je u nedjelju predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da odustane od planirane predaje odličja umirovljenom generalu Hrvatskog vijeća obrane Zlatanu Miji Jeliću.

"Osim što je to necivilizacijski čin protivan europskim vrijednostima on bi sasvim sigurno negativno utjecao na odnose Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Naše države su međusobno upućene jedna prema drugoj i izgradnja dobrih odnosa se ukazuje kao nasušna potreba", izjavio je Džaferović.

General HVO-a Zlatan Mijo Jelić, kojem će predsjednik Zoran Milanović u Kninu dodijeliti odlikovanje bio je gost Dnevnika N1 televizije u 18 sati te je odgovorio Šefiku Džaferoviću.

Žestoke reakcije koje su pristigle iz Bosne i Hercegovine naziva politikantskim.

Osvrnuo se i na riječi predsjedatelja Predsjedništva BiH-a Šefika Džaferovića. 

"Što se tiče Džaferovića, on bi trebao biti zadnji koji bi trebao pričati o civilizacijskim vrijednostima, s obzirom na to da je on 1993. bio šef obavještajne službe. Taj gospodin je bio jedan od glavnih dužnosnika SDA koji je davao odobrenja mudžahedinima koji su vršili likvidacije Srba i Hrvata", rekao je Jelić te dodao.

"Za vrijeme dok je Džeferović bio šef službe sigurnosti u Zenici protjerano je oko 20 000 ljudi. Sva Hrvatska sela oko Zenice su spaljena a ubijeno je 87 uglavnom civila i zarobljenih vojnika HVO-a."

Između ostalog general Jelić je rekao kako Džaferović i Izetbegović i Nikšić nisu kompetentni govoriti o njemu sve dok uz vojne počasti obilježavaju obljetnicu smrti ratnog zločinca Rasima Delića.

Komentirao je spor koji se trenutno vodi na sudu u Sarajevu.

"Ja sam dao svoj iskaz pred Županijskim sudom u Zagrebu i otkad je pokrenut spor na Sudu u Sarajevu, nisam pozivan tamo jer imam samo državljanstvo Republike Hrvatske. Nisam počinio niti jedan zločin za koji me oputužnica BiH tereti. Hrvatima se u BiH sudi po retroaktivnom zakonu koji je donošen 2003, a usvojen 2005", pojasnio je.

Rekao je kako se odlikovanje koje će primiti dodjeljuje postrojbama HVO-a koje su imale veliku ulogu u oslobađanju teritorija Republike Hrvatske i zapadne Bosne.

Na kraju je Jelić pozvao Džaferovića i Izetbegovića i koga još oni odrede da dođu na sučeljavanje o ratu i zločinima u BiH.

Podsjetimo, Jelić bi 4. kolovoza u Kninu trebao primiti odličje iz ruku Milanovića zajedno sa zapovjednicima četiri gardijske brigade HVO koje su sudjelovale u operacijama čiji je krajnji cilj bio oslobađanje okupiranih dijelova Hrvatske.

Milanović je objasnio da na godišnjicu vojno-redarstvene operacije Oluje neće odlikovati zapovjednike kao pojedince, nego postrojbe Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a u ime postrojbi odličja će primiti njihovi zapovjednici.