Zeleno svjetlo projektu "Otkrivanje tajne Boljuni"

Via Dinarica, općina Stolac
Facebook

Općina Stolac aplicirala je na Javni poziv jedinicama lokalne samouprave za izražavanje interesa za sudjelovanje u projektu Via Dinarica. Na osnovu rezultata, UNDP je odabrao partnerske jedinice lokalne samouprave, s ciljem uspostavljanja suradnje na unaprjeđenju turističke infrastrukture i proširenju ponude turističkih usluga duž staza Via Dinarica.

Jedna od partnerskih jedinica lokalne samouprave je i Općina Stolac.

Nakon potpisivanja memoranduma o razumijevanju između Razvojnog programa Ujedinjenih naroda i Općine Stolac, odabran je infrastrukturni projekt „Otkrivanje tajne Boljuni“.

Vrijednost radova iznosi 34 125,55 KM, od čega Općina Stolac sufinancira 17 000 KM. Projektom je predviđeno: uređenje biciklističke rute (nasipanje dijela puta, izgradnja vidikovca za odmor biciklista, te priprema terena), prilagođavanje nekropole Boljuni te dijela PP potrebama cikloturista (čišćenje raslinja dijelom puta od skretanja za Boljune do Londže, nabavka bicikala i potrebne biciklističke opreme, priprema terena za postavljanje osmatračnice za životinje, uređenje WC-a na Boljunima, uređenje okolnog prostora oko bunara Neveš, te priprema terena za postavljanje drvenog odmorišta), te izrada i postavljanje mobilijara duž staze (informativne table, putokazi, klupe, stolovi i ostalo).

Rok izvođenja radova iznosi šest mjeseci. Javna ustanova za razvoj turizma i zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa ,,Radimlja" Stolac aplicirala je na Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru druge faze projekta Via Dinarica za unapređenje turističke ponude i usluga duž staza Via Dinarice. Prioritetne oblasti su se odnosile na poboljšanje uvjeta i proširenje kapaciteta turističkih smještajnih objekata duž staza Via Dinarice, te unaprjeđenje postojećih i povećanje raznolikosti turističkih usluga u oblasti turizma u prirodi (kulturnog, povijesnog,
sportsko-rekreativnog i avanturističkog turizma i slično) duž staza Via Dinarice.

Jedan od odabranih korisnika ovog javnog poziva je i Javna ustanova za razvoj turizma i zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa ,,Radimlja" Stolac s projektom „Obnavljanje i adaptacija info centra za posjetitelje Plave staze Via Dinarice“. Vrijednost radova iznosi 19 539,21 KM, od čega Javna ustanova Radimlja sufinancira 2 545, 79 KM. Projektom je predviđena: sanacija krova objekta na Radimlji, prenamjena dva vodospremnika za kišnicu za potrebe sanitarnih čvorova, opremanje turist info centra, te priprema i tiskanje promotivnih sadržaja.

Rok izvođenja radova iznosi četiri mjeseca.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.