FOTO  BAKA MIKA 92-godišnja starica iz Hercegovine cijelom selu na dar isplela vunene čarape

Baka Mika
hercegovina.info

Ako nas je nečemu prošla godina naučila, to je da se maksimalno posvetimo našim starima. Našim roditeljima, bakama i djedovima, starijim susjedima, starijim rođacima. Da im posvetimo vrijeme i lijepu riječ, a oni će to znati cijeniti. Stari je to kov, ako im daš malo, on će ti deset puta više vratiti.

Pravi primjer za to je baka Milica - Mika Andrijašević iz gatačkog sela Stepen. Baka Milica napunila je 92 godine, a drži se i razgovara kao da je bar 30 godina mlađa. I ove zime odlučila se zahvaliti svojim susjedima i prijateljima, kako baka kaže „svima koji su joj se našli kada je trebalo“. A poklon je onaj koji nema cijenu. To su vunene čarape za koje je ova starica pravi 'maher', a koje su neophodne u hladnim gatačkim danima. I nije ih isplela par. Isplela je za cijelo selo, a Stepen nema baš malo kuća.

„Prvo sam mojima, bratićima. Ne razlikujem ih. Dobri su i slušaju. Pa polako, susjedima. A valjali su mi. Pogotovo kada sam ostala udovica. Pa da se zahvalim“, kaže baka pa nastavlja: “Za jedan par čarapa, potrebno mi je od dva do tri dana, zavisi od obaveza. Obično uvečer, gledam seriju i pletem.“

Baka Mika

A bakine čarape su najskuplje. U njih je uloženo sve ono što se ne može kupiti novcem. Pažnja, zahvalnost, požrtvovnost.

A ona ih, naravno, ne naplaćuje. Kaže da to sebi ne bi oprostila.

Milica je dobrog zdravlja. Zahvaljujući jakoj domaćoj hrani, ali i umjerenom radu, ona nema velikih zdravstvenih muka. Ima malo problema s bubrezima, ali zato odlično vidi. Kaže da joj ni mlađi nisu ravni.

Nasmijana, vedrog duha i s pozitivnim mislima, baka Mika zimi plete čarape, a čim dođe proljeće, ima mali vrt koji obrađuje.

Baka Mika

„Neka sada minusa, imam drva, pa je toplo. Kada dođe lijepo vrijeme, ponovo ću u vrt, da za sebe imam povrća“, kaže ova vesela baka za Hercegovina.info.

Milica ima važnu poruku za sve nas: “Svi bi se trebali fino gledati i sa susjedima i u kući, ma svuda. Došla sam ovdje 1956.godine i garantiram da se nikada ni s kim nisam posvađala.“

Ovaj divni gest jedne starice iz sela pored Gacka bi trebao biti pouka svima da malo više obraćamo pažnju jedni na druge. Na prijatelje. Na susjede. Da smo se možda previše udaljili i da lijepe međuljudske odnose treba čuvati i njegovati.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.