Završili 46. Šimićevi susreti 2009

a.b.šimić

Izaslanstvo Matice hrvatske Ogranak Grude i Organizacijskog odbora 46. Šimićevih susreta u Vinkovcima su predstavljali: prof. Jozo Marić, dopredsjednik OMH Grude, te Petar Majić i Tihomir Majić, članovi OMH Grude.

U prepunoj kinodvorani u Grudama u sklopu 46. Šimićevih susreta, u ponedjeljak, 9. studenog 2009. godine, prikazan je film Kenjac, autora Antonia Nuića iz Drinovaca.
Napominjemo da je ovogodišnje Šimićeve susrete, kao i prethodnih godina, uz općinu Grude organizirala Matica hrvatska Ogranak Grude.

U četvrtak 12. studenoga 2009. godine također u sklopu Šimićevih susreta u kinodvorani Grude predstavljena je knjiga Damira Pešorde Brod budala. Knjiga je objelodanjena u nakladi Matice hrvatske Ogranak Grude i Matice hrvatske Ogranak Široki Brijeg. Predstavljači su bili: Predrag Kožul, Ivica Marijačić, Petar Majić i autor Damir Pešorda. U programu su također nastupili učenici Osnovne glazbene škole iz Gruda.
Na ovogodišnjim Šimićevim susretima, u petak 13. studenog dodijeljena je godišnja nagrada Antun Branko Šimić hrvatskom književniku Mili Pešordi za knjigu Baščanska ploča, poema.
Sveta misa za braću Antuna Branka i Stanislava Šimića slavljena je u nedjelju 15. studenoga 2009. u 11 sati u crkvi sv. Mihovila Arkanđela u Drinovcima, a nakon mise u 12.30 sati bijaše svečana Akademija u čast braće Šimić. Na akademiji su nastupili nagrađeni učenici, pjesnici, zbor osnovne škole Drinovci i Tihaljina, klapa Bratovština, a prigodno je predavanje o A. B. Šimiću održao književnik Mile Pešorda. Na kraju je svima prisutnima i svima koji su sudjelovali u ovoj ovogodišnjoj kulturnoj zbilji zahvalio Viktor Marić, Načelnik općine Grude.
U utorak 17. studenoga 2009. završili su Šimićevi susreti u Franjevačkoj galeriji na Širokom Brijegu i to izložbom slika vinkovačkih umjetnika. U prigodi otvaranja izložbe sudjelovali su Mladen Karlić, načelnik općine Vinkovci, Miro Kraljević, načelnik općine Široki Brijeg, fra Vendelin Karačić te prof. Jozo Marić koji je zatvorio ovogodišnje 46. po redu Šimićeve susrete.

Mario Bušić, predsjednik Matice hrvatske Ogranak Grude