TRŽIŠTE RADA Što novi njemački zakon znači za građane BiH?

Frankfurt Airport
Ilustracija

Iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije u Njemačku godišnje odlazi više od 100 tisuća radnika.

  1. 1. ožujka u Njemačkoj je stupio na snagu novi zakon o useljavanju, koji nudi niz olakšica u odnosu na stari zakon, a to se ponajprije odnosi, između ostalog, i na građane iz BiH.

    Novi zakon predviđa da stranci mogu dolaziti na izučavanje zanata u trajanju od najmanje dvije godine, ali zato moraju imati suglasnost njemačke agencije za rad i zapošljavanje.

  2. Nudi mogućnost boravka u Njemačkoj u trajanju od šest mjeseci za traženje posla, a za to je potrebna potvrda o znanju njemačkog jezika.

    Novi zakon ukida barijeru u kojoj su prednost u odnosu na građane Bosne i Hercegovine imali članovi Europske unije. Provjera je trajala dugo i na odgovore njemačkog Veleposlanstva čekalo se i po godinu dana.
  3.  
  4. Sada veleposlanstvo, odnosno konzulat ima rok od tri tjedna da nakon poslanog zahtjeva za vizu pošalje upit njemačkoj agenciji za rad, a agencija mora u istom roku od tri tjedna odgovoriti na upit veleposlanstva. Ako ne odgovori onda se smatra da je suglasnost izdana, tako da nova procedura traje šest tjedana.
  5.  
  6. Novi zakon podrazumijeva i ubrzanu proceduru po kojoj njemački poslodavac uz punomoć može preuzeti poslove oko prikupljanja dokumentacija za dolazak stranog radnika u Njemačku.
  7.  
  8. Kada se prikupe sve potrebne dozvole, veleposlanstvo Njemačke je obvezno da u roku od tri dana izda vizu. I pored toga što novi zakon stupa na snagu 1. ožujka, stari zakon za zemlje Balkana i dalje važi  i to do kraja godine. U videu BHRT-a pogledajte više detalja.

Sadržaj se učitava...