STAŠA KOŠARAC Zamolba uvoznicima mesa: Ne uvozite meso barem mjesec dana

Staša Košarac i prerađivači mesa
Ministarstvo vanjskih poslova BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac izjavio je da je na sastanku zamolio klaoničare u BiH da na 30 dana prestanu sa uvozom svježeg i rashlađenog mesa i da svoje kapacitete usmjere na otkup viškova u domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Košarac je izrazio uvjerenje da će uvoznici ispoštovati ovaj dogovor i da će na taj način biti smanjeni viškovi u domaćoj proizvodnji, što će, opet, dovesti do daljeg razvoja prerađivačkih kapaciteta u BiH.

On je rekao medijima u Sarajevu, nakon razgovora sa predstavnicima najvećih domaćih kompanija koje se bave uvozom svježeg i rashlađenog mesa, da se slični napori ulažu i na planu otvaranja trgovinske suradnje BiH sa Turskom i EU u skladu sa ugovorima o slobodnoj trgovini. Za sada, kaže Košarac, neće uvoditi nikakave administrativne mjere niti zabrane u vezi sa vanjskotrgovinskim prometom robe.

"Ako ne bude efekata ovih dogovora, razmislit ćemo i uvođenju nekih financijskih dodatnih obaveza na uvoz svježeg i rashlađenog mesa, čime bi se ostavila mogućnost za razvoj domaće poljoprivredne proizvodnje", istaknuo je Košarac. Košarac je najavio razgovore i sa velikim trgovačkim lancima u BiH o ovoj temi, te pozvao sve aktere u lancu domaće primarne i prerađivačke proizvodnje na solidarnost u poslovanju.

Prema njegovim riječima, cijena proizvoda ne bi trebala biti limitirajuća za proizvođače bez obzira u kom dijelu BiH oni djeluju. Košarac je istaknuo da je njegov prioritet zaštita domaće proizvodnje i proizvođača, bez obzira bave li se oni primarnom poljoprivrednom proizvodnjom ili je riječ o akterima prerađivačke proizvodnje, koje institucije trebaju zaštititi.

"Na kraju krajeva to je i program rada ovog Vijeća ministara i predsjedavajućeg Zorana Tegeltije koji je jasno rekao da je zaštita domaće proizvodnje jedan od naših prioriteta", rekao je Košarac, prenosi Srna. On je istaknuo da je epidemija koronavirusa ostavila posljedice, te da u BiH trenutno ima oko 7.000 tovnih bikova viška, što je gorući problem ljudi u ovom sektoru.

Košarac kaže da treba razumjeti ljude koji se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom i prerađivačkim kapacitetima, te da treba nastaviti, u domenu ustavnih nadležnosti, sa podrškom ovom sektoru, što već intenzivno radi Vlada Republike Srpske kada je u pitanju organnizacija interventnog otkupa i relaksacije odnosa u primarnoj proizvodnji.

"Naša uloga u tome, s obzirom da je vanjskotrgovinski promet u nadležnosti Ministarstva, jeste da omogućimo realizaciju međunarodno potpisanih ugovora, ali i da imamo koordinirajuću ulogu između primarnih poljoprivrednih proizvođača i naših prerađivača", naveo je Košarac.

Današnji sastanak je održan radi definiranja koraka koji će pomoći domaćim proizvođačima, s akcentom na otkup viškova na tržištu, a jedna od tema je bila i integracija prerađivačkih kapaciteta, klaoničara sa domaćim viškovima u proizvodnji mesa.