VIDEO  SPOR Zračna luka Mostar nenamjenski trošila novac; Blokirana sredstva za 2020.

Aerodrom Mostar
Hercegovina.info

Prema zakonu o proračunu, nenamjenski potrošena dodijeljena sredstva moraju biti vraćena u roku od šest mjeseci. Zbog ovoga je u tijeku spor između ministarstva prometa i komunikacija FBiH i mostarske zračne luke. U revizorskom izvještaju se tvrdi kako je zračna luka Mostar novac iz proračuna FBiH trošio nenamjenski.

Tek kada je resorno ministаrstvo 2018. od pravobraniteljstva FBiH zatražilo pokretanje tužbe i sudsku naplatu tih sredstava, reagirali su iz zračne luke. Napominju kako je prihvaćeno nјihovo objašnjenje o korištenju kapitalnih i tekućih sredstava, navodi BHRT.

Iako nema dogovora o načinu povrata sredstava u proračun, Vlada FBiH u prošloj godini odobrila je ukupno 930.000 KM za Zračnu luku Mostar. Za tekuću godinu, dodjela sredstava je, kažu u ministarstvu, blokirana.

Sadržaj se učitava...

Prvi na udaru te blokade je оkо 60 uposlenika zračne luke koja je u pandemiji izgubila 90 posto prometa. Očekuju skoro rješenje problema, jer uplaćena sredstva dovoljna su za plaće do kraja godine.

"Kada smo pokrenuli postupak, nadali smo se da će to biti riješeno do momenta dodjele sljedećih sredstava, međutim, ove godine smo obustavili za 2020. sve dok se taj problem ne riješi", rekao je pomoćnik ministra prometa i komunikacija FBiH Amadeo Mandić. "Federacija je osigurala 930 tisuća KM sto je dovoljno za plaće do nove godine, nadamo se da će se do tada nešto promijeniti", poručuje iz Sindikata zaposlenika zračne luke Mostar Darko Buntić.

U ministаrstvu ističu kako su spremni na dogovor, navodeći da se deblokada može izbjeći povratom sredstava. Ipak, još se ne zna kada će se održati sastanak za pronalazak rješenja koje bi doprinijelo stabilnom financiranju zračne luke Mostar, objavio je BHRT.